Cele 4 elemente și destinul tău

Într-un articol anterior am vorbit despre destin și scopul acestei vieți:

”Scopul vieții fiecăruia este de a vindeca un aspect al ființei noastre trăind un set de experiențe predefinite și învățând să alegem mai bine, să învățăm din ceea ce trăim. Nimic din ce este material nu este cu adevărat important. Nu luăm nimic cu noi dincolo. În final rămâne experiența trăită și ce ai reușit să echilibrezi în interiorul tău.”

Tot în cadrul acelui articol am scris și despre cele 4 elemente care compun această lume și despre faptul că fiecare dintre noi are de echilibrat un singur element. Acum a venit momentul să dezvolt subiectul și fiecare cititor să afle care este elementul pe care îl are de echilibrat în această viață.

Cele 4 elemente sunt Foc, Aer, Apă și Pământ. Aceste element descriu procese fundamentale care au loc în natură și care stau la baza materiei și oricărui lucru manifestat în acest plan. A nu se confunda cu cele 5 elemente din filosofia orientală – Apă, Metal, Pământ, Foc și Lemn – care indică o secvență, o succesiune fundamentală de energii și forțe. Cele 2 perspective se completează reflectând perspective diferite ale lumii.

Fiecare din cele 4 elemente descrie un aspect al lumii în care trăim. Fiecare reprezintă un proces care are loc la nivel subtil și care generează ceea ce numim materie. Nu întâmplător în fizică există 4 forțe fundamentale: gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă.

Ceea ce percepem la nivelul nostru ca fiind cele 4 elemente reprezintă o formă grosieră, un rezultat final. Focul dintr-un șemineu reprezintă manifestarea directă a unor procese mult mai subtile. Cele 4 elemente se manifestă și în modul în care noi ne comportăm, ne manifestăm și nu doar în aspecte de natură fizică, materială.

Să trecem în revistă, pe scurt, atributele fiecărui element:

Focul – definește procesele care generează căldură și care în esență transmută materia, făcând-o să revină la stadiul inițial. Este cel mai puternic element și primul care a apărut în Univers. La nivel personal indică nevoia de a străluci, de a te manifesta într-un mod vizibil, luminos. Curajul, dorința de expansiune, de a explora, de a experimenta sunt atribute ale focului.

Aerul – este un mediul care permite schimbul și transferul de informații/energie dintre celelalte elemente. Este strâns legat de planul mental, de gândire, comunicare, mișcare. Este cel mai subtil element și nu are o formă proprie. Sunetele, muzica și vorbirea sunt legate de elementul Aer.

Apa – este un semnificator al emoțiilor și a vieții organice. Indică toate acele procese care hrănesc și fac lucrurile să crească, să se dezvolte. Tot ceea ce curge, este fluid este simbolizat de elementul Apă. Viața apare acolo unde este prezent elementul Apă. Intuiția, sensibilitatea, senzitivitatea, nevoia de securitate, de protecție sunt atribute ale elementului Apă.

Pământul – reprezintă manifestarea energiei subtile în formele cele mai grosiere. Indică tot ceea ce are consistență, soliditate, formă, tot ceea ce poate fi măsurat și cuantificat. El indică relația cu corpul fizic, materia și toate resursele de natură fizică. Pragmatismul, ancorarea în realitatea materială, stabilitatea, durabilitatea sunt aspecte ale elementului Pământ.

Cele 4 elemente nu sunt ”bune” sau ”rele”. Ele pur și simplu există și în funcție de context pot manifesta funcția de construcție sau pe cea de distrugere. Ele descriu și aspecte ce țin de natura noastră internă, de structura noastră mentală, emoțională, afectivă etc.

Cele 12 semne zodiacale reprezintă o detaliere a celor 4 elemente. Prin urmare fiecare semn zodiacal se asociază cu unul din cele 4 elemente:

  • Semne de Foc: Berbec, Leu și Săgetător
  • Semne de Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător
  • Semne de Apă: Rac, Scorpion și Pești
  • Semne de Pământ: Taur, Fecioară și Capricorn

Cam toți ne cunoaștem ”zodia în care ne-am născut”. Ea este dată de poziția Soarelui la naștere și indică structura personalității de bază și tiparele comportamentale predefinite. Acest semn zodiacal aparține și el unui element. Am putea spune că astfel personalitatea noastră se manifestă conform elementului respectiv. Dacă ești Gemeni atunci personalitatea ta este una de tip Aer. Personalitatea, ”zodia în care te-ai născut” sau Ego-ul este o construcție realizată de sufletul tău pentru a te ajuta în a învăța lecțiile Nodului Sud. Uneori cele două elemente pot fi contrare. Dar este doar o aparență și o percepție eronată. Cheia reușitei tale se află la Nodul Sud, iar restul hărții tale trebuie să sprijine această evoluție.

Pentru a vedea ce anume trebuie să echilibrăm în această viață ne uităm la poziția Nodului Sud. Pentru cei ce nu știu astrologie îi invit să acceseze AstroSfaturi , secțiunea Contul Meu – înregistrarea este gratuită. Aici veți găsi o listă cu pozițiile plantelor în astrograma ta.

Plecând de la semnul zodiacal al Nodului Sud poți determina elementul pe care trebuie să-l echilibrezi în această viață.

Acest element, al Nodului Sud, reprezintă scopul tău în această viață. El indică o nevoie de a balansa anumite comportamente, atitudini, reacții strâns legate de energia acestui element. Ceea ce este important de reținut este că energia Nodului Sud transcende structura personalității, a planului emoțional etc. Este separat de modul în care suntem construiți și elementul respectiv se poate sau nu regăsi în structura noastră internă.

De exemplu, poți avea de echilibrat elementul Apă dar structura ta este dominată de Foc și Aer. Sau ai de echilibrat elementul Apă iar structura ta este dominată de același element al Apei. Nu există o regulă clară. Alegerea este realizată la nivelul sufletului și dat de momentul nașterii tale.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.

Ce înseamnă concret acest dezechilibru al elementului Nodului Sud?

A manifesta dezechilibrat un element înseamnă că ori îl manifești la maxim, ori deloc. Practic pendulezi între cele 2 extreme și cu greu reușești să îl manifești echilibrat. Destinul, scopul tău în această viață este să înveți să-l exprimi într-un mod balansat, armonios. Acest dezechilibru care este dincolo de modul de a fi stă la baza problemelor și dificultăților cu care ne confruntăm în viață. Acest Nod Sud generează fundalul evenimentelor și situațiilor cu care ne vom confrunta astfel încât să învățăm să menținem echilibrul.

Datorită manifestării acestui element la extreme apare și tendința de a acționa fix pe dos. Atunci când ar trebui să îl manifești cu putere tu îl blochezi iar când ar trebuie să-l ții în frâu îl manifești la extrem. Practic, în acest mod menții dezechilibrul pentru că pendulezi de la o extremă la alta fără a putea să te oprești la un punct median.

Să discutăm despre fiecare element în parte din perspectiva acestui Nod Sud, al lecțiilor din viața noastră:

Foc – lecția vieții tale este de a învăța să ai curaj în mod constant, să manifești Focul interior într-o formă stabilă. Tendința ta este fie de a fi mult prea curajos și astfel ignori orice risc, fie de a fi total lipsit de curaj (laș). Atunci când ar trebui să fii curajos tu fugi, iar când ar trebui să fii mai precaut(ă) te arunci cu capul înainte. Cu orice problemă te-ai confrunta, în orice situație te-ai afla trebuie să rămâi la fel de curajos și să eviți extremele. Acest lucru nu înseamnă automat să nu-ți fie teamă ci să nu cedezi în fața ei. La fel și nevoia de atenție. Ai momente în care vrei să devii centrul atenției cu orice preț iar alte momente când vrei să te ascunzi. De obicei când ar trebui să te bagi în seamă nu o faci , iar când ar trebui să șezi blând cauți să te afirmi aiurea. Acest Foc dezechilibrat stă la baza majorității situațiilor dificile care se tot repetă în viața ta.

Aer – lecția vieții tale este de a învăța să comunici, să asculți, să analizezi, să gândești lucrurile în maniera corectă. Mișcarea este un alt aspect important. Tendința este de a merge la extrem: ori ești peste tot în continuă mișcare, ori te blochezi complet. Ori discuți, studiezi fără o direcție clară și te împrăștii ori nu te interesează nimic. Învață să asculți, să-ți disciplinezi mintea și să nu fugi atunci când nu-ți convine ceva. Ori ești uragan de nivel maxim, ori nici nu adie vântul. Trebuie să înveți să fii un vânt constructiv, o persoană care comunică și se exprimă într-un mod echilibrat și armonios. Atunci când trebuie să vorbești tu taci, iar atunci când trebuie să taci, vorbești. Atunci când trebuie să asculți nu o faci, iar când ar trebui să-ți vezi de treaba ta ești cu urechile ciulite.

Apa – lecția vieții tale este în a te conecta la propriile emoții și a le manifesta în mod echilibrat. Tendința ta este de a acționa la extreme dpdv emoțional: fie o teamă extremă, fie o lipsă totală de simțire. La fel poți pendula între extreme și în ceea ce privește compasiunea, sensibilitatea, senzitivitatea. Ori simți prea mult și nu mai poți controla ceea ce simți, ori te decuplezi emoțional de la ce se întâmplă. De obicei, acționezi invers. Atunci când ar trebui să acorzi suport emoțional, să simți tu te închizi, iar atunci când ar trebui să te protejezi te expui inutil. Elementul Apă indică și existența unor frici și temeri extrem de puternice. De multe ori îți este frică de frică și nu de ceva anume. Îți este teamă că ți se va face frică. Nici măcar nu apuci să conștientizezi de ce îți este frică cu adevărat. Cred că acest articol – Cum să ne depășim fricile ți-ar fi de folos.

Pământ – lecția vieții tale este de a te conecta în mod echilibrat la corpul tău și la lumea materială. Elementul pământ este legat și de control, de a avea resurse și de a construi. Tendința ta este de a te manifesta la extrem: ori te cramponezi pe ceea ce vrei să obții, te atașezi de material ori ignori complet acest aspect. La fel și relația cu propriul corp: fie extrem de atent, fie nu-l bagi în seamă. Se poate întâmpla să fii interesat să-ți întărești un aspect al corpului și să ignori complet sursa, părțile cu adevărat problematice. Lecția ta este de a înțelege că viața nu este o pendulare dintre ”al meu” / ”al tău” și că ceea ce contează cu adevărat sunt experiențele și nu posesiunea. Crezi că fericirea și echilibrul tău depind de starea materială. Această credință este una eronată și limitativă.

Acestea ar fi pe scurt caracteristicile fiecărui element raportat la lecția de viață, la destinul nostru. Analizând în detaliu harta natală putem merge foarte mult în detaliu, în aspecte particulare. Acum am evidențiat doar tendințele generale și tu trebuie să le raportezi la propria viață.

Ce este foarte important este să nu privești acest element la Nodului Sud ca fiind un aspect al personalității tale, ceva ce te caracterizează. El se află în spatele modului tău de a fi. Mai poetic aș putea spune că reprezintă elementul care face legătura dintre tine și sufletul tău.

Cum echilibrăm acest element al Nodului Sud?

Primul lucru este să conștientizezi și să înțelegi cu adevărat că scopul tău în această viață este să echilibrezi acel element. Acel element este cel care contează și nu celelalte 3. Pentru unii poate fi extrem de dificil să echilibreze elementul Apă când structura ființei lor este de Aer, mental. Dar în momentul în care înțelegi că dincolo de mentalul tău se află un dezechilibru emoțional se va face lumină.

Elementele se echilibrează una pe alta: Foc-Aer și Apă-Pământ.

Dacă Focul este elementul de echilibrat atunci folosește-te de Aer pentru a controla focul interior. Aerul înseamnă mișcare, respirație, comunicare. Atunci când simți că-ți lipsește curajul și focul se stinge adu Aerul în viața ta: vorbește, fă sport, exerciții de respirație etc. Dacă manifești un exces de Foc atunci Aerul are puterea de a-l dispersa și de a-l face să ardă mai lent. Evită excesul de Aer pentru că te duce la o extremă a Focului. Scopul mișcării, sportului, respirației este de a echilibra Focul, de a ține flacăra aprinsă și nu de a demonstra ceva, a înteții focul sau a crea o pălălaie.

Dacă Aerul este elementul de echilibrat atunci foloșeste-te de Foc. Aerul se încălzește și se răcește în funcție de căldura existentă, de Foc. Aerul cald devine mai ușor, mai generos și încălzește tot ce este în jur. Aerul lipsit de Foc devine rece și nimeni nu prea rezistă în frig. Folosește Focul pentru a regla temperatura Aerului și a evita în a-l face să devină prea rece sau prea fierbinte. A folosi Focul înseamnă a sta la lumină, la soare, la căldura sobei sau lângă altă sursă de lumină. Dar evită excesul de Foc pentru că te duce pe exces de Aer.

Dacă Apa este elementul de echilibrat atunci folosește-te de Pământ și ancorează-te în lucruri concrete. Pământul dă formă Apei și îi permite să aibă un scop clar. Relația cu propriul corp este foarte importantă și poate fi o poartă excelentă pentru a te conecta la propriile emoții. Pământul te ajută să vezi exact care este problema, care este frica respectivă și ce poți face pentru a nu o mai lăsa să te domine. Evită excesul de Pământ pentru că te va duce într-un dezechilibru al Apei, creând nămol. Apa trebuie să curgă liber iar Pământul să o susțină. Mersul desculț pe iarbă, în nisip poate fi de folos.

Dacă Pământul este elementul de echilibrat atunci folosește-te de Apă. Pământul neudat nu rodește, devin arid și acolo nu crește nimic. A folosi Apa înseamnă a în primul rând a te hidrata suficient, a da voie emoțiilor să se manifeste, a-ți da voie să simți. A sta lângă o apă curgătoare, lac, mare sau ocean te poate ajuta. Dar evită prea multă Apă pentru că Pământul se transformă în noroi și își pierde soliditatea. Pentru a construi ai nevoie de Apă, de o trăire, de o emoție. Altfel viața ta este stearpă. O construcție fabuloasă dar lipsită de viață, de trăire.

Dacă dorești să afli mai multe despre cele 4 elemente și cum te definesc ele pe tine te invit la cursul video ”Cele 4 elemente din viața ta”. În cadrul cursului vei primi o fișă personalizată cu structura ta dpdv a celor 4 elemente.

Ar mai fi multe de scris. Intenția mea a fost de puncta temele principale. Voi reveni în viitor cu alte articole în care să dezvolt subiectul. În analizele pe care le realizez pentru copii eu țin cont de aceste elemente, de această temă a vieții lor.

Sfatul meu este să studiezi, să citești despre elementul pe care îl de echilibrat pentru a-i surprinde toate subtilitățile. Și nu uita: fiecare element se manifestă în toate aspectele vieții, de la nivelul cel mai abstract, mai subtil până la cel mai grosier. Elementele sunt peste tot în jurul nostru. Doar trebuie să învățăm să le observăm și să lucrăm cu ele.

Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter

Toate bune,

Dan

Photocredits