Despre destin și liber arbitru

”Moira – fiica haosului și a nopții – reprezenta pentru elini destinul stabilit dinainte fiecărei ființe, prin legi de neclintit. La romani, soarta-Fatum era reprezentată printr-un bătrân orb sau legat la ochi. Acesta avea scris destinul tuturor oamenilor pe o tablă de aramă. În jurul capului purta o cunună de stele, semn că și zeii trebuiau să se supună hotărârilor sale. Zeii puteau numai să cunoască voința lui și să i-o ducă la îndeplinire. Hotărârile soartei erau distribuite fiecărui om de la naștere, cum credeau elinii, prin trei surori, ursitoare sau parce: Cloto, care desfășura firul vieții, Lahesis, care împărțea bucuriile și nenorocirile, și Atropos care tăia firul vieții cu un foarfece. Însuși Zeus nu putea să se împotrivească sau să înduplece pe Moira, ivită pe lume înainte lui. ” – Legendele Olimpului – Alexandru Mitru , Editura Tineretului 1966

Despre destin și liber arbitru s-a vorbit și s-a scris de când e lumea și pământul. Există o mare diversitate de opinii și perspective. Dar toate religiile, curentele spirituale, poveștile popoarelor descriu existența acestui destin implacabil pe care omul nu-l poate schimba.

Studiind astrologia, în mod automat ajungi să te confrunți cu acest subiect, al destinului și liberului arbitru. Am analizat foarte multe hărți ale multor oameni, din diverse categorii sociale și colțuri ale lumii. O primă concluzie la care am ajuns a fost că nimeni nu a ieșit din tiparele hărții astrale. Chiar și cei mai elevați oameni s-au supus unor influențe dincolo de puterea lor.

În continuare, doresc să vă prezint viziunea mea legată de acest subiect. Este doar o perspectivă, un punct de vedere. Consider că din acest plan al existenței nu avem capacitatea de a înțelege corect și complet cum funcționează cu adevărat lumea. Dar putem înțelege frânturi ale existenței care să ne ajute în evoluția noastră.

Primul lucru de care sunt convins este că există un anumit factor predefinit în viețile noastre. Evit să-l numesc destin în sensul de fix și de neschimbat. Dacă acest factor predefinit nu ar exista atunci astrologia nu ar exista și nu s-ar putea face nici fel de predicții. Cunoașterea astrologică se bazează pe existența acestui element predefinit în viața noastră, pe ideea ciclurilor care se repetă.

Dar acest factor predefinit nu este ceva rigid, descris în cele mai mici amănunte ci este un cadru mai larg care oferă o multitudine de posibilități. Imaginează-ți acest cadrul predefinit ca pe o autostradă cu multe benzi. Ea pleacă dintr-un punct clar – naștere ta reprezintă acest moment de start. Dar călătorind pe autostrada respectivă poți ajunge în mai multe locuri. Fiecare bandă a autostrăzii reprezintă o variantă a vieții tale, o alegere. Te poți muta de pe o bandă pe alta dar orice ai face nu poți părăsi autostrada. Dacă încerci să ieși vei înceta să exiști.

Liberul arbitru poate fi definit ca libertatea și puterea de a schimba banda pe care circuli pe autostrada vieții iar destinul reprezintă însăși autostrada. La naștere, noi plecăm în această călătorie a vieții fără a avea în mod automat o destinație fixată. Există situații în care unii oameni au predefinită destinația. Dar la majoritatea nu. Un copil care moare deseori reprezintă acea situație în care lucrurile sunt mult mai clar fixate în destinul lui.

La plecare noi avem o anumită cantitate de energie, calculată să ne ajute să ajungem cât de departe ne este necesar. Aceasta este durata normată a vieții și care poate fi privită ca moștenire genetică, construcție fiziologică etc. Modul în care noi conducem pe autostradă determină distanța pe care o putem parcurge. Dacă gonești și turezi motorul consum mai multă energie. Dacă mergi mai liniștit ajungi mai departe. Nu e întâmplător că animalele cele mai longevive sunt cele mai lente. Este demonstrat științific faptul că toate organismele posedă același număr de bătăi de inimă pe parcursul vieții. Când ți-ai consumat acele bătăi s-a dus viața ta.

Prin urmare, putem defini liberul arbitru ca fiind atitudinea pe care o ai în viață. Nu poți schimba autostrada pe care circuli, energia pe care o ai la dispoziție dar poți modifica viteza și banda pe care gonești prin viață. Fiecare dintre noi poate fi asociat cu un model de automobil. Unii sunt mașini sport și merg în viteză, alții mașini de lux la care confortul primează, alții mașini de teren etc. Fiecare dintre noi este un model unic dar în esență suntem toți automobile care circulă pe o autostradă predefinită și fără o țintă clară.

Dar lucrurile nu sunt complete doar cu autostrada și mașina. Lipsește destinația. Unde trebuie să ajungem? Aici este elementul cheie al existenței noastre. Cel mai adesea, destinul se confundă și se limitează la destinația finală. Din punctul meu de vedere este fals. Mă bazez pe această afirmație plecând de la ideea că pentru toți destinația finală este aceeași: moartea. Nimeni nu ajunge în altă parte.

Prin urmare, cred că nu destinația finală contează cu adevărat ci drumul, călătoria. Acesta este scopul nostru în viață, să face acest drum știind momentul de start și știind cum se va termina. Această călătorie nu are o destinație fixă dar are un scop precis. Noi nu călătorim de plăcere ci suntem într-o căutare. Fiecare dintre noi caută ceva.

Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Scopul nostru în această viață este de a avea anumite experiențe care să ne aducă la un echilibru interior. Aceste experiențe sunt predefinite și ele. Este Lahesis de la vechii greci, care împarte bucuriile și nenorocirile. Tot ceea ce experimentăm și trăim are un scop și este predefinit. Dar, și aici e nevoie de o mai mare atenție: tipul de experiență este predefinit și nu modul în care ajungem la ea. Ceea ce ai de trăit vei trăi indiferent de cum ajungi la experiența respectivă.

Fiecare din noi trebuie să treacă prin anumite experiențe. Lumea în care trăim se adaptează și suntem împinși să trăim acele experiențe indiferent de ce am alege. Autostrada pe care ne aflăm ne duce prin acele ținuturi. Dacă trebuie să treci prin deșert și să ai o anumită experiență vei trece pe acolo. Orice ai face, mai devreme sau mai târziu ajungi acolo.

Iar ceea ce contează cu adevărat nu este deșertul: cum arată, dacă sunt sau nu cactuși, scorpioni sau beduini. Ceea ce contează este reacția ta atunci când te afli în deșert. Scopul final al experienței este ca tu să echilibrezi , să vindeci ceva în tine. Deșertul trezește ceva în tine. Aceea energie activată se află în dezechilibru și tu nu știi să o folosești corect. Nu cadrul contează ci reacția ta. Modul în care gestionezi situația va genera următorul pas. Cu alte cuvinte: tu poți învăța ce ai de învățat de la deșert din prima, a doua, a treia sau a mia oară. Aici e alegerea ta! Cât de rapid ești capabil să înveți și să te schimbi.

Faptul că avem ceva de echilibrat înseamnă că noi venim cu o ”problemă”. Este acel păcat originar de care se vorbește în Biblie. Este un dezechilibru pe care îl avem la nivelul sufletului și cu care venim în această viață pentru a-l rezolva. La nivelul sufletului, al destinului nu contează exteriorul, cadrul. Ceea ce contează cu adevărat este ca tu să înțelegi și să echilibrezi anumite comportamente și tendințe extreme.

Scopul vieții fiecăruia este de a vindeca un aspect al ființei noastre trăind un set de experiențe predefinite și învățând să alegem mai bine, să învățăm din ceea ce trăim. Nimic din ce este material nu este cu adevărat important. Nu luăm nimic nu noi dincolo. În final rămâne experiența trăită și ce ai reușit să echilibrezi în interiorul tău.

Acest set de experiențe este particular la fiecare și predefinit. Orice am face nu putem să nu avem acele experiențe. Tot ceea ce trăim are ca scop ca noi să echilibrăm ceva în ființa noastră.

Cel mai dificil lucru și unde cred că se greșește foarte mult îl reprezintă definirea corectă a ceea ce ai de echilibrat. Astrologia îți oferă indicii foarte clare în acest sens. Cred că, în realitate, astrologia a apărut pentru a-i arăta omului ce are de vindecat și ce este cu adevărat important pentru el.

Ceea ce este foarte interesant este că structura noastră (personalitate, emoțional, mental, afectiv) poate să nu aibă nici o importanță în relație cu ce ai de echilibrat în această viață. Aceste caracteristici îți sunt necesare dar nu importante. Talentele și defectele tale sunt doar resurse pe care le ai la dispoziție. Deseori, ele nu contează cu adevărat la nivelul sufletului, al destinului nostru.

Din acest motiv, de multe ori talentele pe care le avem ne pot aduce multe nenorociri în final. Ele pot deveni un blestem care ne macină viața. Acest lucru se întâmplă pentru că noi le confundăm cu scopul vieții.

Toată viața mea se învârte în jurul astrologiei. Dar astrologia nu este cu adevărat importantă pentru mine. A fost o alegere, o chemare care mă ajută în călătoria mea. Dar a confunda-o cu destinul meu ar fi o mare eroare. La fel, e foarte posibil că talentele tale să nu aibă nici o legătură cu destinul tău, cu ceea ce ai de echilibrat.

Atunci când confunzi talentul, vocația cu destinul apar ceea ce denumim ”destine dramatice”. Atropos, care taie firul vieții cu un foarfece, este marea judecătoare a vieții noastre. Ea evaluează dacă mai avem o șansă să ne echilibrăm sau nu. Atunci când am luat-o într-o direcție total greșită și nu mai este cale de întors firul vieții se rupe. Talentele tale sunt doar instrumente care duc undeva. Acolo unde te duc se află de obicei și lucrurile importante pentru tine.

Dacă privim din perspectiva celor 4 elemente fundamentale – Foc, Aer, Apă, Pământ – fiecare din noi are de echilibrat unul dintre ele. Doar unul singur. Iar acesta poate fi cel care nu se regăsește deloc în structura ta sau se regăseste în exces. Depinde de la individ la individ. Nu există o regulă. Singurul lucru clar este că fiecare dintre noi are de echilibrat un singur element.

Acel element tu îl manifești într-un mod dezechilibrat în viața ta. Adică la extreme: ori exces, ori deficit. Lecția ta este de a învăța să-l manifești echilibrat. Aceasta este cea mai simplă definiție a misiunii personale: să manifestăm echilibrat acel element ales la nivelul sufletului!

Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.

Viața, prin intermediul lui Lahesis ne oferă atât bucurii cât și nenorociri, pentru ca noi să dovedim că am echilibrat cu adevărat acel element. Atât timp cât trăim va trebuie să ne menținem în acel echilibru interior. Suntem permanenți ispitiți, testați și încercați. La început va fi greu. Dar pe măsură ce începi să înțelegi, începi să lucrezi cu tine și să te echilibrezi lucrurile sunt mult mai ușoare. Dar, niciodată nu poți lăsa garda jos.

Celelalte 3 elemente nu sunt atât de importante. Ele se vor echilibra natural atunci când ce de-al 4-lea se stabilizează. De cele mai multe ori bâjbâim în viață și ne tot căutăm acel scop, aceea misiune. Lucrurile sunt mult mai simple dar în același timp mai dificil de realizat.

Un individ nu are ca scop să se căsătorească, să facă copii, avere etc. Acestea reprezintă elemente care fac parte din cadrul general. Ele sunt scena în care individul navighează. Ceea ce contează este experiența și modul în care trăiește. Și nu orice experiență este importantă ci doar cea care are legătură cu dezechilibrele interioare.

De exemplu, poate lecția ta în această viață este să nu mai cazi pradă unui partener și să te pierzi într-o relație. În acest caz, nu contează de câte ori te căsătorești sau câte relații ai. Contează cum te poziționezi în respectivele relații. Nu contează cum e partenerul ci care este atitudinea ta. Căutarea partenerului perfect în această situație este o iluzie. Atât timp cât tu te pierzi în aceea relație nu vei atrage decât un partener care îți poate oferi acel tip de experiență. Poate lecția ta este să înveți să ieși din relația respectivă. Pentru mulți divorțul poate fi cheia și nu căsătoria.

Multe lucruri pe care le trăim sunt doar etape necesare pentru a ajunge la experiența cu adevărat importantă. Dacă cineva are de echilibrat un comportament legat de relația cu nepoții atunci el automat se va căsători și va avea copii care la rândul lor vor avea copii. El poate considera ca tot ce a făcut până la apariția nepoților este important. În realitate sunt lucruri lipsite de valoare pentru scopul tău din această viață. Testul vine atunci când apar nepoții.

Viața ne duce acolo unde trebuie să ajungem. Multe din reușitele dar și pierderile noastre nu sunt decât etape pe care trebuie să le parcurgem pentru a ne descoperi adevărata misiune, cale. Eroarea noastră este să le considerăm ca fiind importante și astfel uităm de ce avem de făcut cu adevărat. Continuăm să mergem pe autostrada vieții fără a ne gândi vreodată care este banda pe care trebuie să mergem. Vedem că unii merg cu viteză pe o bandă anume te ambiționezi și tu să faci la fel. A te lua după alții poate fi extrem de periculos pentru că te abate de la calea ta.

Îmi dau seama că ceea ce am scris poate fi destul de abstract și mai dificil de digerat. Dar voi mai scrie despre acest subiect. Ceea ce este important de reținut este că destinul poate fi definit ca o sumă a 3 elemente: cadru predefinit, liber arbitru și misiune. Nu există o destinație fixă, spațial-temporală. Nu trebuie să ajungem undeva ci trebuie să ajungem să fim cumva.

Tot ceea ce trăim are ca scop să ne ajute să nu mai funcționăm în acel dezechilibru originar. Noi toți căutăm ca disperații un sens în viața noastră. Viața în sine, viața biologică, materială nu are nici un sens, un scop, o destinație. Misiunea individuală este dată de ceea ce avem de trăit, experimentat și integrat.

Toate bune,

Dan

Photocredits