Gestionarea incertitudinii și a confuziei

Final de Martie 2025, moment de eclipsă și multă confuzie și incertitudine la nivel global. Acesta este momentul și contextul în care scriu aceste rânduri. Peste ani, când vom (re)citi acest articol contextul cu siguranță o să fie diferit și vom fi deja depășit acest moment neclar a vieții geopolitice. Din punct de vedere astrologic, 2025 este marcat de mersul în tandem al lui Saturn și Neptun la final de Pești și început de Berbec. De aici și toată degringolada globală.
Scopul articolului nu este de discuta despre acest context exterior și despre cum vor evolua lucrurile. Despre acest subiect am discutat în cadrul atelierelor de astrologie.
Intenția mea este de a discuta despre cum să gestionăm ceața, confuzia și incertitudinea atunci când se instalează în viața noastră. Fiecare dintre noi, la un moment dat și independent de contextul exterior, intră într-o zonă de ceață, de lipsă de claritate, sens și direcție. De multe ori, nu există un factor extern declanșator ci pur și simplu te trezești că nimic nu mai face sens. Este interesant faptul că dacă pui pe hârtie argumentele nu ai avea nici un motiv să simți ceea ce simți. Pe hârtie totul pare clar dar interiorul tău este plin de dubii. În esență discutăm aici de tranzitul lui Neptun – poți accesa aplicația AstroSfaturi pentru informații personalizate legate de influențele neptuniene și nu numai.
Și totuși nimic nu face sens…
Multă vreme m-am întrebat care este sensul acestor momente de ceață și confuzie. Prima impresie ar fi că cineva acolo își bate joc de tine și când de simți și tu mai bine îți dă cu spray de ceață. Dacă ar fi să acceptăm această ipoteză în acel moment am arunca pe geam ideea de liber arbitru și atunci chiar nimic nu ar mai avea sens.
În timp, am ajuns la concluzia că scopul acestor etape din viața noastră este mult mai simplu: să învățăm să gestionăm momentele de ceață și confuzie. Viața în realitate are un nivel de complexitate care depășește capacitatea noastră de a o înțelege pe deplin. Mintea noastră este un dispozitiv care caută să aducă ordine într-o lume haotică. Ordinea și claritatea pe care noi o avem în viața noastră sunt o iluzie. O iluzie puternică de care ne agățăm adesea cu disperare căutând să o transformăm în realitatea realitate. Adevărul este că nu știi dacă peste 5 minute vei mai fi în viață sau nu…
Această etapă de confuzie este modul în care Universul ne indică să nu ne agățăm de ordinea iluzorie dată de mintea noastră și să ne deschidem către posibilitatea că poți trăi fără structură și claritate. Da, se poate trăi haotic. Cu siguranță, avem exemple de persoane care au vieți haotice dar care nu îi fac mai nefericiți. Fericirea nu este indusă de haos sau ordine ci de cum gestionezi ceea ce ai.
Etapele de ceață și confuzie vin să ne învețe în a ne concentra pe momentul prezent și a lucra cu informații incerte. Primul sfat de reținut aici: când ești confuz, incertitudinea este bună și sănătoasă! Atunci când ești confuz faptul că nu înțelegi clar ceva anume e normal. Faptul că nu poți să ai claritate este în parametrii optimi raportat la perioada pe care o traversezi. Nu căuta să ai claritate pentru că oricât te-ai chinui, până nu ieși din etapa de ceață, nu o vei obține. Aici mai trebuie să reținem un lucru important: confuzia pe care o traversezi este o etapă și va trece! Nu e permanentă chiar dacă nu-ți convine că durează o anumit perioadă. PS. Aici astrologia ajută în a-ți indica cât durează această etapă.
Lucrurile certe sunt periculoase în această perioadă! Marile probleme din viața noastră în această perioadă apar atunci când găsim ceva care să ne pară clar, sigur, cert. Atunci riscul de a o da de gard este uriaș și ca urmare poți lua decizii eronate. Sfatul meu este ca atunci când te simți confuz evită certitudinile și siguranța. Cu cât ești mai sigur de un lucru cu atât crește probabilitatea de a fi dezamăgit. Este de preferat să alegem o variantă incertă, nesigură dar cu care putem lucra în sensul de a gestiona riscurile și a ne proteja.
Faptul că ești confuz nu înseamnă că ai greșit cu ceva! O mare problemă este că atunci când ne simțim confuzi credem că undeva am făcut o greșeală, am luat o decizie eronată. În realitate, aceste etape nu au legătură cu ce am făcut până atunci. Ceața nu vine ca o pedeapsă ci este independent de cum ți-ai trăit viața. Ea vine chiar dacă ai luat decizii bune sau decizii proaste. Sfatul meu este că nu pici în capcana vinovăției pentru că ea te va duce cu siguranță la decizii eronate. Dacă ești confuz înseamnă că nu ai capacitatea de a judeca clar ce ai trăit până acum. Ca urmare, concluzia că ai greșit cu ceva este una din start eronată.
Această perioadă este și una în care putem învăța să gestionăm mai bine riscurile din viața noastră. Da, există riscul ca lucrurile să nu fie așa cum te aștepți. Dar riscul asociat, prețul plătit este unul pe care ți-l poți asuma? Dacă da, atunci purcede la drum. La consultații spun tot timpul că în această perioadă mai bine pui un bilet la loto decât să investești masiv la bursă.
De aici derivă și următoarea idee: nu te încrede în cei ce îți vând lucruri certe și garanții! Confuzia pe care o trăiești te împinge în mod natural să accepți certitudini din exterior. Dacă vine cineva credibil și care pare sigur pe el, foarte ușor poți ignora toate riscurile asociate și devii mult mai deschis…mai credul. Nu înseamnă că automat ceilalți vor să te mintă dar e mai sănătos pentru tine să-i eviți pe cei ce îți spun că totul este sigur, clar și fără riscuri.
Un alt lucru pe care-l învățăm în această perioadă este să trăim fără așteptări. Trebuie să recunosc că este extrem, extrem de greu pentru un om să facă lucrul acesta. Practic a trăi fără așteptări e un fel de Nirvana sau atingerea unei stări de Îndumnezeire. Dar chiar dacă nu ne iese perfect tot putem progresa și învăța în a avea așteptări mai puține de la viață. Atenție: a nu avea așteptări nu înseamnă să nu ai obiective și dorințe! A nu avea așteptări înseamnă să faci lucruri fără a rămâne blocat în dacă sau nu vei avea succes.
În această etapă, nu înseamnă să nu faci nimic și doar să aștepți să treacă. E chiar bine să faci. Doar că nu te du spre acele activități certe, clare în care (crezi) că știi cum stau lucrurile. Explorează, experimentează, descoperă având puține așteptări. Vezi ce ai de pierdut și dacă îți e ok atunci mergi înainte. La ce ai de pierdut mă refer atât la bani cât și la timp.
Atunci când ne acceptăm etapa de confuzie și lăsăm lucrurile să curgă, viața ne poate surprinde în moduri în care nu ne-am imaginat vreodată. Chiar și acest articol este o minune ținând cont că traversez o perioadă în care abilitatea de a comunica, de a scrie este redusă de un val de ceață și confuzie neptunian. Dacă mă uit mai atent a trecut 1 an și ceva de când am mai postat pe acest blog. Astăzi dimineață, ultimul lucru la care m-am gândit e să scriu un astfel de articol. Îmi luasem gândul că mai pot planifica ceea ce scriu. Am idei, am articole în mine doar că nu pot controla procesul de scoatere la exterior. Acest articol a venit spontan și complet neplanificat.
Am scris în special pentru mine, pentru a avea o reamintire a unor idei, a unor teme. Toate articolele de pe blog sunt scrise pentru mine și deseori le reiau și astfel se produce un fel de calibrare interioară. Sper să vă ajute și pe voi.
De reținut: în această etapă, lucrurile par mult mai grave, mai ”nașpa” decât sunt în realitate. Percepția ta este afectată iar faptul că nu poți vedea clar lucrurile nu înseamnă că exteriorul este la fel de incert. E ca la oftalmolog, la control: dacă nu poți citi literele mici nu înseamnă că ele nu sunt sau sunt scrise vălurit. Doar tu nu le poți percepe clar.
Nu există rețete universale și nu există ”un medicament” care să te scoată din ceață. Ceața este un proces, o etapă de trăit și experimentat. Nu te victimiza. Accept-o chiar dacă nu înțelegi de ce a venit. Nu ai să înțelegi acum ci doar după ce trece. Și nu ai greșit cu nimic. Greșelile din viața ta nu ai generat ceața și confuzia de acum. Ea este predefinită ca etapă, ca experiență și este independentă de trecutul tău.
Zile faine,
Dan