Redefinirea prezentului sau cum să ai mai mult timp

Timpul este singura resursă care nu poate fi recuperată. Odată pierdut, rămâne pierdut. Restul resurselor de care dispunem (bani, sănătate, cunoaștere etc.) mai pot fi recuperate în anumite limite. Dar timpul nu.

Ceea ce este și mai interesant este că timpul, așa cum îl percepem noi, nu există. Nu există ceva clar definit ca timp. El este mai degrabă efectul manifestării spațiului. Îți recomand să citești cărțile lui Carlo Rovelli legat de timp. Acolo vei găsi explicate mult mai clar și într-un limbaj accesibil conceptele legate de timp așa cum sunt ele reflectate în știința actuală.

Scopul acestui articol este de a discuta despre cum să folosim timpul în mod eficient. Există numeroase cursuri care te ajută să gestionezi eficient timpul și care te învață să-ți planifici lucrurile mult mai bine. Ceea ce voi scrie în continuare vine în completarea lor. E posibil ca ceea ce descriu în continuare să fie deja discutat. Ideile prezentate sunt rezultatul unor căutări interne de a înțelege mai bine noțiunea de timp.

Munca de astrolog înseamnă să lucrezi permanent cu timpul: ce s-a întâmplat, în ce etapă ești acum și ce urmează. Astrologul nu lucrează cu planete, semne zodiacale ci cu timpul. Planetele și zodiile sunt instrumentul de măsurare a calității timpului.

Subiectul care m-a preocupat foarte mult a fost cel al momentului ”prezent”. Ideea de a trăi în prezent a înflorit în ultimii 20-30 de ani. Eckhart Tolle a fost unul dintre cei care au popularizat acest concept de a trăi în prezent. Dar ideea este mult mai veche și stă la baza tuturor practicilor spirituale și religioase. A trăi în Dumnezeu înseamnă a trăi în prezent. Și invers. La fel și practica budistă, yoghină etc.

Pentru mine, a trăi în prezent a presupus următoarea dificultate: ce naiba fac cu viitorul, cu ziua următoare? Nu pot doar să mă concentrez pe acum, pe această clipă și să nu țin cont de ce trebuie să fac pentru 5 minute, 1 oră, 1 zi etc. Trăind în această lume, așa cum e ea, nu prea poți să trăiești doar în acest moment al prezentului. Poate Eckhart Tolle stă tot timpul ancorat în prezent, într-o stare meditativă. Dar cu siguranță, cineva îi planifică viitorul, ce evenimente, articole, activități trebuie să presteze. Nu mi-a lăsat impresia că e total dezorganizat. Ba dimpotrivă, destul de bine structurat ca manifestare.

Este adevărat că totul ține de atitudine. Dar nu prea văd cum poți trăi în această lume extrem de dinamică și să nu te gândești la viitor, la apa pe care ai pus-o la fiert pentru a face mămăligă și pe care trebuie să o verifici pentru 5 minute. Conceptul de ”a trăi în prezent” poate suna ”sexy” dar e greu de aplicat în viața de zi cu zi. Poți medita un interval scurt de timp în fiecare zi. Te ajută să te ancorezi în ființa ta, să fii în prezent. Este extrem de util… dar poate fi și extrem de frustrant. Pentru că brusc, practicând meditație, vei trăi în 2 realități: una interioară în care e liniște și în alta exterioară, care este extrem de agitată. Dar deja ne abatem de la subiect și nu doresc să vă plictisesc. Focus Dane, rămâi în prezent!

Prezentul este o construcție mentală. Spuneam despre conceptul de ”a trăi în prezent” care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20-30 de ani. Vă întrebați de ce acum? Răspunsul ar fi dat de avansul tehnologic care ne-a rupt de ciclurile naturale. Până la apariția tehnologiei, omul nu avea de ales și trăia în corelație cu ciclurile naturii. Trăia într-un ”prezent” al naturii înconjurătoare. Tehnologia a anulat această conexiune. Stilul nostru de viață nu mai depinde de influențele naturii. Ninge, plouă, e caniculă nu contează. La muncă tot ne ducem! Acum avem posibilitatea ca pe timpul iernii să plecăm în zone călduroase. Toate lucrurile astea ne fragmentează. De ce? Pentru că suntem ființe organice. Dar am ajuns să ne considerăm mașini. Este o combinație foarte periculoasă și explică lipsa de sens a oamenilor și a omenirii. Deși, din punct de vedere material, majoritatea o ducem cum n-am mai dus-o niciodată, percepția este că o ducem prost.

Revenind la prezent, scriam mai sus că acesta este o construcție mentală. Nu există un ”prezent” de sine stătător, ceva în exterior la care să ne raportăm. Prezentul are valoarea pe care noi i-o dăm. Și aici am înțeles cum greșim noi cel mai adesea. Ne definim prezentul în mod eronat. Prezentul devine un ”acum” nedefinit. Dar ”acum” nu există. În momentul în care ai citi ”acum” deja momentul a trecut. Deja ești într-un alt timp, al moment. Timpul nu se oprește din loc ca tu să zici ”bă, sunt în prezent”. Prin practica spirituală – și care presupune să ieși cu totul din lumea asta – ajungi la trăirea dincolo de minte, la acel ”prezent” care înseamnă de fapt Nirvana, Dumnezeu etc.

Dar noi trăim aici și acum…să revenim la aspectele concrete. Până acum am ajuns la concluzia că timpul prezent este o construcție a minții. Asta înseamnă că putem să ne definim ”ACUM”-ul așa cum dorim. Iar cel mai fain este că putem să avem mai multe definiții, nu doar una. Există mai multe momente ale prezentului care se suprapun și în care trăim simultan.

Există PREZENTUL ființei tale. Este dat de perioada dintre nașterea și moartea ta. Dacă citești aceste rânduri înseamnă că trăiești, ești în viață. Poate spiritele celor decedați pot citi și ele acest blog dar cu siguranță nu pot da LIKE and SHARE.

PREZENTUL fundamental pentru tine este viața ta. Există și un prezent care depășește propria existență a unui individ. Un artist care a decedat trăiește în continuare prin lucrările sale. Este doar un exemplu. Putem filosofa destul de mult pe acest subiect. Dar pe mine, mă interesează aspectul practic.

Înțelegerea profundă a faptului că tu îți definești momentele de acum, momentele de ”PREZENT” te ajută să-ți gestionezi mult mai eficient viața și timpul. Poate vă întrebați cum?

Răspunsul este simplu și evident: nu mai trăi într-un prezent, într-un timp nedefinit! Îți raportezi totul la un ACUM pe care nu l-ai definit, care nu există decât în mintea ta ca o etichetă, ca un concept neexplicat. Nimeni nu ne-a învățat treaba asta, nimeni nu ne-a explicat că noi singuri ne definim timpul și prezentul.

Ca urmare, primul pas este să-ți structurezi altfel modul în care îți trăiești viața în aspectele ei practice. Marea problemă este că ne planificăm și evaluăm activitatea raportându-ne la acest PREZENT nedefinit. ”Iar n-am reușit să fac ce mi-am propus! Ce fraier sunt. Promit că mâine voi munci mai mult!” Suntem prinși într-o bulă de evaluare (feedback cum zice românul) eronată, care ne suge de viață.

Ce îți recomand: definește-ți momentele de prezent!

Există momente predefinite de către societatea în care trăim. Ne putem folosi de ele. Există un PREZENT al ANULUI în care trăim, a LUNII CALENDARISTICE, a SĂPTĂMÂNII, a ZILEI. Poți să nu te limitezi la aceste definiții și poți să-ți construiești un prezent raportat la anotimpuri, la fazele lunare, la ciclurile planetare etc.

Atunci când îți planifici ce ai de făcut, fă-o pentru fiecare PREZENT în parte. Exemplul cel mai clar este lista cu lucrurile pe care ni le propunem să le facem în mod constant. Sau, vorba românului ”to do list”. Tot ceea ce treci pe listă, îți dorești să le bifezi cât mai rapid. Poți trece câte un termen limită, ”deadline” cum se zice în popor. Dar în esență ai o listă de obiective care trăiesc în același prezent nedefinit. Ele sunt pe lista ta într-un ACUM de care habar nu ai.

Ce-ți recomand este să iei fiecare obiectiv și să-l aloci la PREZENTUL lui. Eventual scoate termenul limită. Dacă îți definești PREZENTUL corect pentru obiectivul respectiv, atunci nu ai nevoie de termen limită. Este adevărat, sunt activități care au termen limită predefinit. Nu discutăm de obiectivele induse din exterior ci cele generate de tine. Și eu am lucruri clar definite: datele consultațiilor, cursurilor etc.

Poți începe prin a folosi momentele de prezent : AN, TRIMESTRU, LUNĂ , SĂPTĂMÂNĂ, ZI. Noi trăim simultan în toate aceste momente. Ceea ce este vital este de a defini corect pentru fiecare obiectiv în care din acele momente de PREZENT se află.

Altfel, poți defini un obiectiv al momentului SĂPTĂMÂNĂ la nivel de ZI. Ce înseamnă acest lucru: în fiecare ZI, la final, vei avea sentimentul ratării. Să luăm un exemplu: îți propui să suni pe cineva drag. Îți propui în fiecare ZI, fără a reuși să o faci. Din varii motive: treabă la birou, program aglomerat. Dar dacă muți obiectivul la prezentul SĂPTĂMÂNA aceasta, ai mai mari șanse să-l realizezi. De ce? În primul rând nu te mai stresezi inutil. Important este ca în perioada următoare să suni persoana respectivă. Contează că e luni, marți, miercuri etc? Nu. Contează să suni. Deci nu ar fi un obiectiv al momentul prezent ZI ci poate SĂPTĂMÂNĂ sau LUNĂ.

În felul acesta, îți dai timp ție să poți face ce ți-ai propus. Definind și alocând corect obiectivele în viața noastră ne oferim timp și spațiu pentru a face ce ne-am propus. Altfel nu facem decât să ne fugărim zi de zi și să adunăm frustrări și neputințe.

A trăi în PREZENT înseamnă să-ți definești corect momentul de ACUM.

Ca sfat, în definirea corectă a PREZENTULUI, adaugă și o rubrică de ”PREZENT NEDEFINIT”. Trece acolo toate lucrurile pe care ai dori să le faci dar nu știi când și cum. Nu le trece la PREZENTUL LUNII sau ANULUI dacă nu știi exact când le vei putea face. Dar nu le șterge de pe listă. Dacă le menții pe listă de obiective fără a te stresa să le îndeplinești îți garantez că vei fi plăcut surprins ca la un moment dat să simți , să ai chef, energie, resurse să le faci. La un moment dat le poți șterge de pe listă dacă nu mai simți, nu le mai dorești. Este timpul și viața ta. Nu trebuie să te justifici pentru faptul că se schimbă dorințele și obiectivele.

A avea mai mult timp înseamnă să înveți să-ți definești TIMPUL personal. Nu există o definiție corectă, universală. Este definiția ta. Iar plasarea obiectivelor în PREZENTUL corespunzător este un exercițiu pe care dacă îl faci în mod constant vei deveni mai bun(ă). Vei deveni stăpânul/stăpâna propriului timp!

Ce contează foarte mult este atitudinea corectă și menținerea focusului pe acel PREZENT definit! Dacă am pe listă ceva ce mi-am propus să fac LUNA aceasta atunci nu mă forțez să fac totul AZI. Pot face și în alt AZI viitor. Adică mâine, poimâine etc.

Greșim când uităm de PREZENTUL definit. Îți dau un exemplu: atunci când lucrez la ceva complicat, să programez ceva pentru AstroSfaturi , de exemplu, ajung în momente în care mă blochez. Fie nu știu ceva tehnic, fie nu știu exact ce variantă de implementare să aleg. Pe moment mă pot stresa și enerva. Dar, pentru mine aplicația AstroSfaturi este pe lista ANULUI, nu pe lista momentului ZI. Acest lucru mă ajută să mă opresc , să iau o pauză și să las lucrurile să se așeze în mintea mea. Mă apuc de altceva. Înțelegând și acceptând că pentru mine acel proiect este în prezentului ANULUI îmi dau seama că am timp. Fără această percepție și definire corectă a timpului personal aș fi permanent stresat. Ceea ce am făcut mulți ani și a dus la o irosire a resurselor.

Dorința mea de a fi fericit m-a împins să caut să definesc mai clar timpul. Iar pentru mine, fericirea înseamnă să fac ce vreau, când vreau și cum vreau. A lucra eficient cu timpul a devenit o prioritate pentru mine. Am îmbunătățit multe atunci când am început să-mi definesc momentele de PREZENT. Încă mai am de lucru dar e un progres real care mă ajută să rămân ancorat în PREZENTUL PRIMAR, exist aici și acum. Timpul ”VIAȚA VIITOARE” nu există – în acest corp, minte, context etc.

La fel, mi-am scos din cap timpul ”LA PENSIE”. Am observat că deseori amânăm la infinit anumite lucrurile pe care știm că trebuie să le facem. Ne definim un timp viitor incert. Astfel definim intervale de timp toxice: ”la pensie”, ”când o să am timp”, ”după ce câștig la loto”, ”după ce mă însor/mă mărit etc”. Acel timp nu există! Noi tot ce avem este PREZENTUL, care este multi-dimensional, stratificat, așa cum am discutat mai sus.

Când spui ACUM trăiești simultan în PREZENTUL VIEȚII TALE, PREZENTUL ANULUI, PREZENTUL LUNII, PREZENTUL SĂPTĂMÂNII, PREZENTUL ZILEI etc. Când spui ANUL VIITOR te raportez la un prezent mai mare: poate al unui deceniu/decade etc.

Astrologia face o treabă extraordinară structurând într-un mod ciclic, natural timpul. Noi trăim simultan în PREZENTUL CICLULUI LUI SATURN (28 ani), PREZENTUL REVOLUȚIEI LUI JUPITER (12 ani), PREZENTUL CICLULUI LUI MARTE (2 ani), PREZENTUL CICLULUI SOARELUI (1 an), PREZENTUL CICLULUI LUNII (28 de zile). Astrologic, fiecare ciclu are anumite caracteristici care îți descrie etapa în care te afli. Și fiecare etapă conțină o listă distinctă de obiective, de lucruri de făcut.

Timp nu o să ai niciodată dacă nu începi să-ți faci timp! În final, e vorba despre alegeri și puterea de alege pentru tine. Iar puterea se cultivă…

Sper ca cele scrise mai sus să te ajute în viața ta. Ce am descris poate fi ușor implementat. E nevoie de o brumă de răbdare și exercițiu. Poate nu vă iese din prima dar nu renunțați. Inclusiv acest obiectiv e bine să-l treceți la PREZENTUL corect.

Toate bune,

Dan