Libertate, scumpă libertate

A fi liber, a fi independent … cam toți oamenii își doresc să aibă acest sentiment, această stare. Fiecare dintre noi își caută propria libertate și toată viața luptăm pentru a o dobândi. De la mic la mare cu toții ne străduim să dobândim acea independență care în final să ne aducă liniștea interioară și să scăpăm de griji. În cadrul consultațiilor astrologice deseori apărea această temă a libertății personale și astfel am fost dirijat în a o studia mai de de-aproape.

Primul lucru pe care trebuie să-l reținem atunci când discutăm de libertate este că ea nu poate fi definită în termeni absoluți. Nu există libertate absolută. Mă refer la viața noastră umană, organică. Noi suntem ființe biologice și prin construcția noastră suntem total dependenți de aer, apă, hrană, temperatură etc. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să acceptăm că nu putem deveni complet independenți și că trebuie să acceptăm un nivel minim de condiționări.

La prima vedere poți spune că nu e mare lucru să accepți această condiționare biologică. Dar oare mintea ta ține cont de ea cu adevărat? Tu ții cont de faptul că va trebui să accepți o libertate ”mai redusă” și să trăiești cu adevărat în anumite condiționări? Doar simplul fapt de a te gândi la această idee îți poate schimba întreaga perspectivă asupra vieții tale. Reflectând la aceste condiționări biologice vei ajunge să-ți dai seama de fragilitatea vieții și vei deveni mult mai atent(ă) la cum vrei să trăiești în continuare.

La nivel psihologic există un al set de condiționări. Tu ești cine ești și nu poți fi altceva. Fiecare dintre noi are o anumită structură a personalității, a emoțiilor, a mentalului ,a modului de a iubi etc. Tu nu poți fi altceva decât ceea ce ești deja. Dar în cadrul acestei structuri predefinite există o varietate aproape infinită de posibilități, de a fi. A te accepta așa cum ești este un pas important pentru a deveni cu adevărat liber.

Plecând de la cele 2 seturi de condiționări putem observa foarte ușor că atunci când discutăm de libertate și independență trebuie să evităm perspective extreme, absolute. Nu există 100% libertate și nici 0%. Există doar grade diferite de libertate. Cei ce se cred totali liberi și independenți sunt de fapt deconectați la nivel mental de lumea din jur. Ei nu au capacitatea de a-și da seama că totul este interconectat și nimic nu este complet izolat și independent.

Dacă înțelegem că libertatea noastră nu poate fi absolută putem începe să ne construim o viață cu adevărat liberă și putem face alegeri mult mai înțelepte. Există doar grade de libertate.

Info: Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Al doilea pas constă în a defini libertatea.

Noi suntem împinși de mici să devenim liberi și independenți. Dar nimeni nu ne învață ce e aia libertate și independență. Mă refer la aspectul personal și nu cel de grup, de popor. Tu, cel care citești aceste rânduri, cauți într-o formă sau altă să fi o persoană liberă. Dar te-ai gândit vreodată ce însemnă pentru tine această libertate?

Consider că marea noastră eroare este că nu definim corect și clar ce înseamnă a fi liber. Fiecare dintre noi își are propria definiție a libertății. Ceea ce pe mine mă face să mă simt liber pe tine s-ar putea să te facă să te simți blocat. Și invers.

Nevoia noastră de libertate este extrem de precisă. Doar trebuie să o definim. O nevoie de libertate nedefinită poate fi catastrofală pentru un om. Sunt situațiile în care persoana respectivă nu poate susține o relație pe termen lung sau un loc de muncă, sau o situație familială etc.

Dacă nu ne definim clar nevoia de libertate nu vom știi să evaluăm corect momentele în care o pierdem. Și astfel devenim autodistructivi, anarhici în viața noastră.

Să luăm un exemplu: o persoană care are nevoie de o libertate foarte mare în relațiile sale. Din punct de vedere astrologic am putea spune că avem o persoană cu Uranus în Casa 7 – dar nu e singurul aspect.

Această persoană, dacă nu își definește foarte clar ce are ea nevoie de al celălalt pentru a se simți liberă nu va rezista în respectiva relație prea mult. La un moment dat va simți că celălalt o leagă, o face să-și piardă independența și se va răzvrăti. În această situație persoana trebuie să-și definească foarte clar ce înseamnă pentru ea libertate relațională. Care sunt lucrurile de care are nevoie? Atât timp cât ei nu îi este clar ce are nevoie nici celălalt nu va știi ce să facă și mai ales ce să nu facă. Nevoia de a libertate relațională nu presupune automat să nu fii într-o relație. Poate fi o opțiune dar nu e ceva automat. Ce te face pe tine să te simți liber într-o relație? Poate fi nevoia ta de a discuta liber cu alte persoane, poate nevoia de a face anumite activități singur(ă) etc. Identifică ce ai tu nevoie cât mai clar posibil și comunică-le partenerului. Astfel poți da o șansă reală relației.

La fel trebuie să procedăm cu fiecare aspect al vieții noastre. Ce înseamnă independență financiară? Dar cea profesională? Sau libertate de exprimare? Libertate în relațiile de familie?

Este indicat să evităm stereotipurile și ideile preconcepute legate de ideea de libertate și independență. Totul este particular și privat. Fiecare societate îți promovează propriile valori și percepții legate de ce înseamnă a fi liber. Dar aceste valori poate să nu aibă nici o treabă cu tine și ca urmare să cauți să obții ceva ce nu te ajută.

Înțelegând că nu există libertate absolută ci doar grade diferite și că e nevoie să o definești foarte clar îți vei transforma viața. Ceea ce până acum părea imposibil pentru tine poate deveni realizabil.

La mine personal, libertatea este în strânsă legătură cu planul profesional și condițiile de muncă. Acesta este cadrul general, tema principală. În mod particular nevoia mea de libertate este mult mai concretă. De exemplu nu am nici o problemă să mi se spună ce să fac și să mi se traseze responsabilități. Dar ce am nevoie este libertate de mișcare, de acțiuni. Zi-mi ce vrei și lasă-mă să le fac în ritmul meu.

Când eram mai tânăr și lucram pentru alții am avut mari probleme legate de această nevoie de libertate profesională. Doar că o percepeam în termeni absoluți și nu o defineam clar. Acest lucru m-a făcut de multe ori să am reacții de tipul ”îmi bag picioarele, eu mă car de aici”. Neînțelegând că eu am nevoie de libertate de acțiune mă simțeam sufocat și reacționam atunci când mi se cereau lucruri normale. Doar că problema era că nu mi se oferea libertatea de a acționa așa cum doream și nu ceea ce mi se cerea. Neînțelegând ce anume caut de fapt nu am știut ce să cer și nici cei pentru care lucram nu au știut să-mi ofere ce aveam nevoie.

Libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Nu poți fi liber și lipsit de responsabilități. Ești liber cu adevărat în momentul în care îți asumi în mod corect responsabilitatea propriei vieți și a propriei independențe.

Marea provocare suntem noi înșine. Dezechilibrele interioare, fricile, temerile ne duc adesea în situații în care singuri ne pierdem libertatea. Noi singuri ne pierdem propria libertate și o vindem adesea pe nimic.

În momentul în care știi exact care sunt nevoile tale clare pentru a te simți liber va trebui să veghezi permanent ca nu cumva să te sabotezi. În tot ceea ce facem trebuie să ne gândim în ce măsură acel lucru ne oferă sau nu libertate.

Info: AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.

Să spunem că pentru tine libertatea financiară este primordială. Să zicem că ți-ai definit-o și ți-ai setat parametrii în care să funcționezi optim și să te simți liber financiar. Dar dacă, în același timp, acorzi o importanță prea mare imaginii, aspectului fizic nu riști să-ți periclitezi libertatea financiară cumpărându-ți haine scumpe? Sau dacă există în tine semințele lăcomiei și la un moment dat te arunci cu capul înainte într-o investiție mult prea riscantă?

Faptul că ne dorim ceva nu înseamnă automat că avem și puterea să obținem și să o menținem. Dacă vrei să fii liber trebuie să lucrezi constant la acest deziderat. Nu e suficient doar să-ți definești ce înseamnă libertate pentru tine ci trebuie să-ți asumi responsabilitatea ei.

Atunci când am renunțat la job și am ales să fiu independent am avut nevoie de aproape 2 ani pentru a mă decondiționa de mentalitatea de angajat. A trebuit să nu mai stau să aștept să mi se zică ce să fac, cum să fac. A trebuie să învăț să-mi protejez libertatea de a lucra pe cont propriu. Am avut nevoie de vreo 10 ani să înțeleg cum pot funcționa eficient din punct de vedere financiar. Abilitățile mele de antreprenor și om de afaceri sunt destul de limitate și a trebuit să învăț aproape de la zero – chiar de la minus ținând cont că mă credeam suficient de deștept dpdv financiar. Am trecut prin vreo 2 falimente personale până am învățat care este atitudinea corectă.

În esență libertatea înseamnă atitudine corectă. Înseamnă să accepți limitările vieții și intercondiționările care există în lume, în natură și să faci ce mai poți mai bine cu ce ai. Libertatea se obține în timp, cu efort și dacă nu ești atent o poți pierde foarte rapid.

Nu există o rețetă universală pentru a fi liber. Fiecare trebuie să-și găsească propria definiție a libertății și să lupte pentru ea. Lupta este cu noi înșine, cu toate concepțiile și ideile incorecte cu care ne-am născut sau pe care le-am preluat.

Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.

Din observațiile și trăirile mele pot spune că în momentul în care libertatea personală devine un lucru asumat în viața ta totul va deveni mult mai simplu. În momentul în care atunci când vrei să faci ceva te gândești în ce măsură îți afectează propria libertate vei știi exact ce trebuie să faci.

În concluzie: nu lăsa ideea de libertate interioară să rămână nedefinită pentru că îți poate sabota întreaga viață. Definește-o în termeni graduali și nu absoluți și lucrează constant pentru a o obține. Asumă-ți responsabilitatea propriei libertăți.

Toate bune,

Dan

Photocredits