Numărul 28 – Numerele din viața noastră

28 este un număr cu adevărat special și posesor al unor proprietăți foarte interesante. Deja am discutat despre el în articolul anterior în care abordam tema numerelor perfecte. 28 este unul dintre ele.

28 a prezentat interes încă din cele mai vechi timpuri. În tradiția iudaică există un ciclu de 28 de ani în care Soarele revine la locul din momentul Creației. Calendarele Iulian și Gregorian au fost construite tot în jurul lui 28. Din punct de vedere biologic, el definește ritmicitatea ciclului menstrual.

Rotația aparentă a suprafeței Soarelui la ecuator, privită de pe Pământ, este de 28 de zile. În astronomia/astrologia antică erau binecunoscute cele 28 de domicilii lunare și care ar fi precedat chiar și cercul zodiacal cunoscut, cu 12 semne zodiacale.

Din punct de vedere matematic, este un număr perfect, un ”număr fericit”, un număr triagonal și hexagonal. Numerele hexagonale mi se par foarte interesante și am să le studiez mai în detaliu. Mai jos aveți reprezentarea grafică a primelor patru numere hexagonale: 1, 6, 15 și 28

Unicitatea lui 28 constă în faptul că este singurul număr cunoscut care poate fi exprimat ca sumă a primelor numere pozitive întregi ( 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7), ca sumă a primelor numere prime (2 + 3 + 5 + 7 + 11) și ca sumă a primelor numere non-prime (1 + 4 + 6 + 8 + 9).

În astrologie, 28 este strâns legat și de arhetipul lui Saturn. Saturn face un tur complet în jurul Soarelui în 29,46 ani iar privit dinspre Pământ, la nivel personal acest ciclu variază între 28 și 29 de ani.

Ciclul de 28 de ani este unul de maturizare iar de la un ciclu la altul intrăm într-o altă etapă a vieții iar perspectiva noastră se modifică. 28 este produsul dintre 4 și 7 și astfel putem împărți ciclul de 28 de ani în 4 faze a câte 7 ani. Nu întâmplător avem expresia ”cei 7 ani de acasă”.

Foarte interesat este că 4 cicluri a 28 de ani egal 112, 4 x 28 = 112. Acest număr, 112, este și el la rândul lui extrem de interesant. Conexiunea cu care o fac este cea cu Vijñāna Bhairava Tantra, un text sacru din Tantra și care prezintă 112 metode de a atinge ”iluminarea”. În limba română cea mai populară traducere este cea comentată de Osho. Am și acum cărțile – cred că vreo 5 la număr- pe care le-am cumpărat după revoluție. Acolo am găsit scris că, practic, fiecare om își poate găsi cel puțin o metodă, o practică din cele 112 prin care să poate lucra cu sinele și evolua. Eu identificasem câteva metode cu care am rezonat și am lucrat destul de mult cu ele având rezultate interesante. V-o recomand ca lectură această carte. Am văzut că a apărut și în alte traduceri și cu alte comentarii decât cele ale lui Osho.

Info: Cursuri și atelier astrologie, tarot – pentru începători și avansați – AscellaSpica.ro

Înclin să cred că 112 ani ar fi durata ideală de viață în care ne-am putea atinge mult mai clar scopul în această viață. Este doar o supoziție personală. Am avea astfel 4 mari etape de câte 28 de ani. Probabil dacă am duce o viață cu adevărat echilibrată și sănătoasă am putea atinge vârsta de 112 ani cu ușurință.

Cele mai interesante sunt primele 2 etape ale ciclurilor de 28 de ani. Primii 28 de ani sunt anii de formare. Din punctul meu de vedere, sunt anii în care ești pe pilot automat iar capacitatea ta de a alege liber este mult redusă. E ca și cum există o mână care te împinge de la spate și te aruncă în tot felul de experiențe de viață care să te formeze. Cu toții în primii 28 de ani simțim că avem un scop, avem ceva de făcut.

Din acest motiv perioada vârstei de 28-30 de ani este un critică în existența noastră. Se face trecerea la următorul ciclu de 28 de ani și mâna care ne împingea dispare. Este momentul în care Universul îți spune: ” Eu mi-am terminat treaba. Te-am adus la punctul de unde trebuie să continui singur”. Pentru unii este o cădere în gol iar pentru alții o eliberare fantastică. Depinde de structura fiecăruia. Dar pentru toți este un moment de trezire la realitate și de maturizare.

Perioada 28-56 de ani este etapa în care noi trebuie să ne luptăm cu viața, cu propriile limitări și constrângeri. Nimeni nu ne mai cere nimic, nu mai este nici o mână care ne împinge. Alegerile sunt ale tale și tu decizi în funcție de puterea personală. Primii 28 de ani ești ținut ”cu forța” pe calea ta și nu prea ai cum să te abați. După ce intri în al doilea ciclu ai libertate maximă de a o da de gard, de a te abate de la drumul tău.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.

A 3-a etapă, între 56 și 84 de ani, este etapa de înțelegere. Este un altfel de maturizare. Acum intri în faza de martor, de observator iar atenția ta ar trebui să se îndrepte spre interiorul tău. Exteriorul începe să-și piardă din atractivitate și putere. Ultima etapă, 84 -112 ani ar fi etapa în care poți face un salt în evoluția ta, o reintoarcere conștientă la sursă. 84 (28 x 3) este legat de planeta Uranus și ar descrie această ultimă etapă în evoluția noastră. Puțini ajung acolo iar și mai puțini au rezistența fizică, mentală să facă saltul. Dacă ne uităm în practicile orientale găsim o atenție deosebită pentru a fi longeviv. Nu neapărat pentru a trăi mult ci pentru a prinde etapa 84-112 cu suficiente resurse pentru a putea face saltul evolutiv.

În Gematrie , în tradiția cabalistică, cuvântul ”koakh” înseamnă putere, energie și corespunde numărului 28. Poate nu întâmplător raportat la acest ciclu de 4 x 28 = 112 ani.

Fiecare ciclul de 28 de ani este și el format din 4 faze a câte 7 ani. Un ciclul complet de 28 de ani este asociat cu un ciclu complet al lui Saturn. Fiecare fază de 7 ani reprezintă un aspect important asemănător ciclurilor lunare – fază creștere/scădere (primii 14 ani, ultimii 14 ani), primul pătrar, ultimul pătrar etc.

Prin urmare vârstele de 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, 84… sunt momente importante în care are loc un proces de maturizare și înțelegere a propriei vieți. E ca și cum la fiecare moment ceva din noi se destupă și noi căpătăm o nouă perspectivă. Fiecare cu propria capacitatea de a înțelege și cu propriile experiențe.

Înclin să cred că ciclul indicat de 28 poate fi aplicat și în viața curentă atunci când avem un proiect, vrem să învățăm ceva nou sau să dobândim o abilitate. Putem avea un ciclu de 112 zile în care putem să ajungem la un nivel de măestrie în ceea ce facem. Mi-am propus să experimentez cu acest ciclu de 112 zile. Am să încep o practică anume, un exercițiu pe care am să-l realizez timp de 112 zile și voi urmări fiecare ciclu de 28 de zile și fază de 7 zile. Am să vă țin la curent. Ideea mi-a venit scriind aceste rânduri. Dacă vreți să experimentați și voi acest ciclu de 112 zile scrieți-mi și poate ne coordonăm și ne ajutăm reciproc.

Cam atât din lumea numerelor și despre perfectul 28…

Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Toate bune,

Dan

Photocredits