Cum să ne depășim fricile

Fiecare om, pe parcursul vieții, se confruntă cu diferite frici și temeri. Unele frici sunt ”native” și le avem încă din momentul în care apărem pe lume. Ele transcend acest plan al existenței și nu sunt în relație cu mediul în care am trăit sau cu educația primită. Alte frici sunt ”temporare” și apar la un moment dat ca urmare a unor experiențe traumatice. Dar indiferent de natura lor există tot timpul metode prin care le putem depăși și elibera de sub influența lor.

Scopul acestui articol este de a prezenta câteva metode practice de a ieși de sub dominația fricilor și a ne trăi viața pe deplin. Ceea ce vă prezint este rezultatul propriilor experiențe și cercetări.

Ce este frica?

Pentru mine frica este o emoție pe care o traducem greșit. Este o amintire vagă a ceva de care trebuie să te ferești. Să luăm un exemplu metaforic: îți cumperi o pereche de pantofi. Îi iei la purtat și te rod foarte tare. Îi iei, îi pui înapoi în cutia lor și scrii cu litere mari ”A nu se deschide!”. Nu te înduri să-i arunci și pe moment alegi să-i lași acolo pentru că ești prea dezamăgit(ă), frustrat(ă) de faptul că ți-au făcut rău. Timpul trece, viața ta merge înainte și de fiecare dată când deschizi dulapul vezi acea cutie și îți aduci aminte de pantofii care te-au ros. Dar, pe măsură ce trece timpul, tu uiți experiența în sine, uiți că înăuntrul cutiei se află o pereche de pantofi și de fiecare dată când vezi cutia ai un sentiment de respingere, de ușoară angoasă. Rămâne activ doar textul ”A nu se deschide”. Știi sigur că aceea cutie nu îți aduce ceva bun. Mai trece un timp și cutia de pantofi începe să se transforme într-o problemă reală. Este acolo și tot ce știi este că sub nici o formă nu trebuie să o deschizi. Nu-ți mai aduci aminte exact ce s-a întâmplat dar este clar că e ceva rău acolo. Cam așa apar fricile în viața noastră. Exemplul este puțin forțat dar scopul lui este de a evidenția procesul de apariție a fricilor.

Frica indică faptul că la un moment dat am trecut printr-o experiență supărătoare, deranjantă sau chiar traumatică fără a reuși să înțelegem corect ce s-a întâmplat și fără a avea reacția potrivită în acel moment. Ne este frică deoarece am uitat ce s-a întâmplat și păstrăm doar emoția fără informație.

Info: Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Orice stare pe care o avem și pe care nu o putem înțelege se poate transforma în frică. Și o bucurie, stare de extaz dacă nu vine cu înțelegerea momentului poate duce la o reacție negativă. Să zicem că te dai într-un rollercoaster. La început îți place iar descărcarea de adrenalină te face să strigi de bucurie. Doar că la un moment dat ți se poate schimba starea și poate apare frica. De ce? Pentru că tu credeai că după următoarea curbă se oprește. Și nu s-a întâmplat acest lucru și brusc nu mai știi când se va termina totul. Reacția emoțională este foarte puternică iar mintea, mentalul nu mai poate ține pasul. Și la sfârșit poți căpăta o frică foarte mare de rollercoastere. Fricile apar și în situații plăcute dar în care ne pierdem controlul.

Ne este frică pentru că dăm din puterea noastră necunoscutului. Dacă îți este frică de șerpi nici nu vrei să auzi de ei, să citești, să studiezi. Respingem total ceea ce ne generează frica respectivă. Astfel dăm din puterea noastră și hrănim frica. De fiecare dată când vezi cutia de pantofi și ți se zbârlește pielea ai mai hrănit puțin teama. Atunci când devine destul de puternică, ea va fi prezentă în viața ta tot timpul și îți va influența fiecare decizie. Vei începe să trăiești într-o frică generalizată.

Ce putem face cu frica?

Soluția este simplă, cel puțin în teorie. Trebuie să ne luăm puterea înapoi și să restabilim echilibrul. Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem este că nouă nu ne e frică de ceva anume ci ne e teamă de ceea ce nu cunoaștem.

Teama este față de necunoscut. Primul pas este să facem necunoscutul cunoscut. Acest lucru îl realizăm prin a da un nume fricii noastre. Orice nume, nu contează. În momentul în care ne numim frica, mintea noastră are un punct de sprijin. Necunoscutul nu mai este atât de străin ci începe să capete o formă. Teoretic ai putea continua prin a crea un portret robot la fricii. Dar nu te-aș sfătui, mai ales dacă frica este foarte puternică. Nu vei face decât să transferi din acele emoții asupra imaginii create. Alege doar un nume.

Al doilea pas este de a interacționa cu frica ta. Fără un nume nu există interacțiune, nu știi cu cine stai de vorbă. Mintea nu poate crea un dialog interior corect ci rămâne la stadiul de monolog în care ne plângem de milă.

Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.

Cum interacționăm cu frica?

În foarte multe cărți și materiale care tratează frica se promovează conceptul de a-ți iubi, îmbrățișa teama, umbra. Eu personal nu sunt total de acord cu acest lucru. Am încercat când eram mai la început și nu a mers. Și cred că nici vouă nu prea vă iese cu iubitul și îmbrățișatul fricii. Sună frumos dar să fim serioși: dacă aș putea iubi ceea ce îmi generează frică aș fi deja ”maestru”. Când ajungi la acel nivel cu siguranță poți iubi frica.

Abordarea mea este diferită: trebuie să rupi dinții fricii! Frica este ceva care a crescut în tine și doar prin luptă îți poți recupera puterea. Dacă frica este mai puternică decât tine și tu vrei să o îmbrățișezi ești pierdut. Te va îmbrățișa ea pe tine și nu tu pe ea.

În esență totul este un joc al puterii personale. Frica te corupe și te face să-i dai din puterea ta. Și atunci tu trebuie să lupți. Nu e loc de tocmeală, de rugăminți. Orice tocmeală cu frica nu face decât să-i dea mai multă putere.

Tot ce ai nevoie este să rupi acest lanț toxic prin care îți hrănești frica. Revoltă-te împotriva ei. Nu mai accepta să-ți controleze viața. Nu încerca să o înțelegi în acest moment pentru că nu ai suficientă putere personală pentru a face acest lucru. Nu o ignora, nu fugi ci confrunt-o direct.

În această fază ne este de folos numele ales. Iar reacția trebuie să fie dură, pe măsura fricii. În mod practic înseamnă să urli, să țipi la frica ta. O poți face pe interior sau manifestându-te fizic în exterior – poți lua o pernă și urla în ea dacă crezi că ar deranja pe cineva reacția ta. Această reacție agresivă din partea ta acționează ca o lamă care taie scutul de protecție a fricii.

Atunci când frica apare enervează-te și urlă la ea. Înjur-o, ameninț-o, luptă cu ea. Astfel nu o mai alimentezi cu energia ta. E nevoie de o descătușare de energie foarte puternică pentru a rupe acest lanț. Cu cât frica ta este mai mare cu atât reacția, atacul trebuie să fie mai intens. Folosește numele fricii.

Să luăm un exemplu. Să presupunem că îți este frică de întuneric. Primul lucru pe care îl facem este să dăm un nume acestei frici. Mie îmi vine în minte acum Victor. Nu are nici o semnificație aparte numele – sper ca cei cu numele Victor să nu se simtă deranjați. Puteți folosi numele Dan pentru frica voastră.

În momentul în care frica apare – adică trebuie să te confrunți cu întunericul – Victor capătă putere și începe să te cuprindă. Apare o stare de neliniște, de teamă și poți începe chiar să tremuri. Depinde de cât de mare este frica. În acel moment transformă toate acea stare în una de ură față de Victor. Poți începe în interiorul tău să țipi ”Victore, pleacă în p… mătii de aici! Du-te! Haide! Marș! Ce vrei tu de la mine băi fraiere?” Folosește ce limbaj vrei tu. Ideea este de a opune rezistență și de a ataca. Nu o lăsa să te controleze. Vizualizează că îi dai o palmă, un pumn, că-l arunci pe Victor în acel întuneric. Folosește orice te ajută în această luptă. Nu fi politicoasă/politicos pentru că frica nu poartă mănuși de catifea. Ea este energie brută, directă. Este o luptă interioară în care tu cauți să-ți recuperezi puterea. Făcând acest lucru de fiecare dată când îți este teamă de întuneric în timp ai să vezi că frica scade. Nu va dispare brusc dintr-o dată. Ci va scade treptat. Chiar dacă la început te poate înfrânge, important e să lupți, să nu mai accepți dominația ei.

După un timp, pe măsură ce frica scade – poate însemna săptămâni sau luni și depinde de puterea fricii – poți schimba abordarea și merge spre iubire, acceptare și împăcare. Frica este o parte din tine care a suferit și pe care tu ai dat-o la o parte. Datorită acestei respingeri ea s-a întors împotriva ta. La final, după ce i-ai luat puterea schimbă-ți atitudinea și comportă-te ca și cum ar fi un copil rătăcit care revine acasă. Dar asta doar după ce nu mai are putere asupra ta.

Info: AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.

Acum vreo 20 de ani, locuiam singur cu chirie într-un bloc de garsoniere. Era o lume destul de pestriță, majoritatea fiind chiriași. Într-o seară după ce am stat până târziu la calculator m-am culcat rupt de oboseală. Imediat după ce am adormit am fost trezit de niște bubuieli și țipete de pe holul etajului. Câteva garsoniere mai încolo vreo 2 cocoșei se luaseră la bătaie. M-am trezit într-o stare de semiconștiență, eram parțial treaz și parțial dormeam. Totul s-a întâmplat foarte rapid și până să ajung la ușă cei doi au ieșit de pe hol dar lovind fiecare ușă cu pumnii. În acea stare de șoc emoțional am dezvoltat o frică foarte mare de a nu fi atacat în somn. Ca urmare, mulți ani la rândul după acel moment am dormit iepurește. Noapte mă trezeam dacă cineva trecea pe hol sau se auzea un zgomot suspect. La început am început cu ”iubirea”: ”Hai Dane! Nu-ți mai fie frică! Nu se întâmplă nimic”. Frica era acolo din ce în ce mai puternică. Am scăpat de această frică doar din momentul în care am început să lupt cu ea, să-mi iau puterea înapoi. Acum pot spune că frica respectivă nu mai e activă și nu mai sar noaptea în somn la cel mai mic zgomot suspect. Ceea ce a rămas este o stare de alertă. Diferența este că atunci când apare un zgomot și mă trezesc nu intru în stare de frică ci rămân rațional și pot evalua corect situația.

Aceasta este metoda pe care eu o folosesc pentru a gestiona fricile. Ca orice om și eu am balaurii mei. Sunt cei cu care m-am născut și cu care mă lupt toată viața iar alții, ”microbalauri” care vin și pleacă. Pentru mine, lupta a dat roade și am putut să schimb cu adevărat ceva în interiorul meu. Metoda este una testată pe propria piele și nu dintr-o carte de ”self help”. Practica shamanică m-a ajutat în a lucra la un nivel mai profund și în a înțelege modul în care energia fricii se construiește și se acumulează.

Observ cum multă lume este controlată de frici și temeri. Depresia este o frică dusă la extrem, o frică care a preluat controlul asupra vieții tale. Din punctul meu de vedere singura soluție este să lupți, să te revolți. Ceilalți din exterior, te pot ajuta, te pot susține. Dar lupta este a ta. Așa cum este și frica. Este propria și personala ta experiența.

Rugăciunea, meditația, invocarea forțelor divine ajută mai puțin în momentele când apare frica. De obicei acționează ca un pansament temporar fără a vindeca rana. Frica ta a apărut în principal pentru că atunci când trebuia să lupți nu ai făcut-o. Vindecarea va veni atunci când vei începe să lupți și să nu mai accepți să fii sclavul fricii.

Am mai observat că multe persoane care suferă de depresie se îndreaptă către religie, către biserică și Dumnezeu. Sincer, nu văd să le ajute cu adevărat. Ele au impresia că le ajută dar fricile sunt tot acolo. Să nu înțelegeți că credința, rugăciunea nu ar ajuta. Ba dimpotrivă, ele poate fi extrem de puternice. Dar fără ca tu să lupți și doar așteptând mila Domnului, nu se va schimba nimic. Luptă și roagă-te, nu te ruga așteptând ca frica să dispară în mod miraculos. Roagă-te să ai puterea de a te ridica și lupta, nu pentru a ți se rezolva problema.

Sunt persoane care ar spune că nu au puterea să lupte. Eu aș spune că nu vor să lupte. Nu au ajuns în punctul maxim de suferință și mai au nevoie de o perioadă de chin. E ok. Încă o poți duce pe picioare. Când nu o să mai poți, o să începi să lupți.

Mai este un aspect important: scăpând de frică nu scapi de problemă! Dacă îți este frică să nu ajungi sărac, scăpând de frică nu o să devii automat bogat. Dar vei avea o șansă reală de a nu ajunge sărac. Altfel, mai devreme sau mai târziu vei ajunge sărac. Eliminarea fricii nu înseamnă rezolvarea problemei ci doar îți redă puterea de a o rezolva. Frica a apărut pentru că la un moment dat nu ai făcut ce trebuie. Scapă de frică și fă ceea ce trebuie.

În concluzie: numește necunoscutul – frica și luptă împotriva ei! Ridică-te și nu mai sta în genunchi în fața ei. Luptă și i-ați puterea înapoi. Este puterea ta.

Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Toate bune,

Dan

Photocredits