puterea, Adevăratul test al vieții
Din toată copilăria și școala făcută, în amintirea mea au rămas întipărite 2 versuri dintr-o poezie. Atât. Restul s-a șters ca și cum nu au existat vreodată. Aceste versuri s-au fixat adânc în memoria mea fără a dori acest lucru în mod conștient.
Aceste versuri sunt primele din poezia ”În grădina Ghetsemani” de Vasile Voiculescu:
”Isus lupta cu soarta şi nu primea paharul…
Căzut pe brânci în iarbă, se-mpotrivea întruna.”
Partea cea mai surprinzătoare este că nu am fost niciodată foarte aplecat către religie și biserică. Cred în existența unei puteri Divine dar mai greu să accept o dogmă, o credință anume. Ca să înțelegi mai clar cât de frapantă este această amintire, în perioada respectivă a adolescenței eram rocker, fan al formației Death, nu avea nici o treabă cu mersul la biserică, mai băgam și la păcănele și câte o bere. Probabil eram un adolescent tipic erei post-comuniste. Faptul că aceste versuri mi s-au gravat în memoria mea reprezintă și în continuare ceva cu totul surprinzător.
Este una din amintirile care m-au însoțit toată viața. În mod constant aceste versuri îmi apăreau în fața ochilor. În timp, am început să studiez astrologie și să aprofundez acest domeniu al ”spiritualului”. La început mental, pe urmă cu diverse experiențe și trăiri personale. Avansând în viață, aceste versuri au început să facă mult sens și să nu mai fie așa o enigmă.
Scriu acest rânduri, în Duminica Paștelui în anul de grație 2020. De fiecare dată, la acest moment din an, aceste versuri reapar în mintea mea și am ocazia de a mai învăța ceva.
Pentru mine, moartea și învierea lui Isus, reprezintă o lecție extrem de importantă legată de evoluția fiecăruia dintre noi. Din punctul meu de vedere, lecția o reprezintă modul în care gestionăm puterea pe care o avem și acceptarea drumului pe care ne aflăm.
Marele test în viața fiecăruia dintre noi este în a gestiona corect puterea pe care o avem și atunci când o avem. Puterea corupe iar omul este ușor coruptibil. Istoria noastră este una în care observăm la tot pasul cum puterea a transformat omul și rareori în bine.
Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.
Dar ce înseamnă această putere?
Eu văd puterea ca orice formă de avantaj pe care o ai față de ceilalți. Poate fi puterea fizică, a banului, a cunoașterii, a frumuseții, puterea politică etc. Orice lucru care te situează pe o poziția superioară se traduce prin putere. Ca și părinte ai puterea asupra propriului copil. Ca și șef ai putere asupra angajatului, ca polițist, politician ai anumite puteri.
Puterea este dată de context, de situație. Un politician are putere atunci când este în elementul lui. Dacă ajunge într-o situație de conflict fizic, puterea de care dispunea înainte dispare. Un tată se simte puternic atunci când se manifestă în relație cu copilul lui dar e posibil ca în fața soției să fie complet neajutorat. Și reciproca este valabilă, fără îndoială.
Într-un articol anterior discutam despre destin și scopul vieții noastre. Indiferent de care îți este drumul și ce ai de echilibrat în viața aceasta, gestionarea puterii reprezintă lecția supremă. Testul adevărat va fi atunci când ai puterea, nu atunci când o cauți.
Căutarea puterii poate fi o provocare în sine dar de multe ori nu are nici o legătură cu ceea ce este important cu adevărat pentru tine. Lucrurile devin importante cu adevărat după ce obții puterea.
Tu poți crede că important a fost să faci bani, să obții o poziție, să obții o cunoaștere, să faci un copil etc. Fals. Ce este important este ce faci după ce obții ceea ce-ți dorești. Acolo este marele test la care noi picăm constant. Ne uităm în jur și vedem cum oamenii se schimbă brusc atunci când capătă putere.
Puterea ne corupe deoarece nu suntem vrednici de ea. Atunci când scopul tău ultim este obținerea puterii nu ești vrednic. Puterea adevărată este un efect secundar al tăriei interioare. Ea vine chiar dacă nu o cauți. Dovada faptul că tu ai atins un prag evolutiv se face gestionând eficient puterea pe care o primești.
Isus ne învață aceste lucruri. Este fiul lui Dumnezeu și capabil de a face minuni. Dar în același timp, el nu abuzează de puterea pe care o are. El acceptă să-și trăiască viața care îi era destinată. Isus a devenit un model de urmat deoarece nu s-a lăsat corupt de puterea pe care o deținea.
Puterea adevărată stă în acceptarea a ceea ce nu poți schimba. Omul caută puterea pentru a schimba lumea. Este o direcție greșită pentru că scopul fiecăruia dintre noi este de a schimba interiorul, nu exteriorul.
Dacă Isus era ucis cu 10 ani mai devreme era doar un accident nefericit și nimic nu ar fi avut sens. Experiența morții a survenit în momentul în care avea puterea. A fost testul suprem pentru el. Se folosește de puterea ce i-a fost oferită sau se ridică deasupra ei?
Consider că este important să înțelegem că adevăratul test începe după ce obținem puterea, ceea ce ne dorim. Pentru mine, personal, testul vieții nu a fost să învăț astrologie, să cunosc și să pot face anumite lucruri. Testul este ce fac cu această cunoaștere obținută.
Puterea corupe din simplul motiv că suntem concentrați exclusiv pe obținerea ei. Depunem un efort uriaș și facem sacrificii imense ca să o obținem ca mai apoi să considerăm că a venit vremea ”să ne scoatem pârleala”, să încasăm profitul. Noi în tot acest proces de căutare a puterii exterioare devenim mai slabi pe interior. Sacrificând totul pe altarul puterii noi rupem bucăți din ființa noastră. Atunci când obținem puterea respectivă și începe adevăratul test noi ne găsim goliți de energie și tărie interioară. Acest lucru face să nu mai putem controla puterea și să devenim simpli pioni, sclavi ai acesteia.
Puterea înseamnă concentrare de energii și resurse. Puterea exterioară înseamnă că această concentrare de energii se află în afara ta. Puterea interioară înseamnă concentrarea energiilor pe interior.
AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Horoscop personalizat pentru fiecare moment al vieții tale.
Puterea exterioară nu atrage automat puterea interioară. Dar puterea interioară atrage automat puterea exterioară. Se întâmplă acest lucru deoarece puterea acționează ca un magnet. Cu cât ai mai multă putere cu atât devii un magnet mai puternic. Dar dacă acest magnet se manifestă în exteriorul tău te va atrage și pe tine spre el, te va absorbi.
Întrebarea mea pentru tine: ce putere cauți să obții în viața ta? Ești cu adevărat pregătit să o gestionezi eficient? Gestionezi corect puterea pe care o ai acum?
Puterea fiind conjuncturală, fiecare din noi are puterea la un moment dat – și destul de des aș putea spune. Ești cu adevărat conștient de ceea ce spui, ceea ce faci? Fiecare vorbă, acțiune de-a ta este un gest al puterii.
Personal cred că ar fi util ca în procesul educațional să existe cursuri de gestionare a puterii pe care o obții. Pe lângă dorința de a câștiga locul I, copilul tău ar putea învăța și ce să facă când ajunge acolo. Ar fi excelent să existe o astfel de educație a modului în care să ne folosim de puterea pe care o avem.
Acest subiect al puterii este unul destul de vast și complex. Acum doar am creionat câteva idei de bază. Pe viitor voi mai aborda acest subiect.
Te invit să te abonezi la newsletter pentru a primi un email de fiecare dată când public ceva nou.
Toate bune,
Dan