Lumea în care trăim din perspectiva celor 4 elemente

Tehnologia a acaparat lumea în ultimii 30 de ani și într-un mod nemaiîntâlnit de omenire până acum.

Lumea în care trăim se schimbă extrem de rapid și cu o viteză care ne bulversează complet. Este din ce în ce mai dificil să ne păstrăm echilibrul și reperele interioare. Totul este accelerat și intens.

Scopul acestui articol este de a privi toate aceste schimbări pe care le trăim din perspectiva celor 4 elemente: Foc, Aer, Apă și Pământ. Despre cele 4 elemente am mai discutat aici Cele 4 elemente și destinul tău

Fiecare aspect al vieții noastre este susținut și definit de unul din cele 4 elemente. Cel mai adesea avem o combinație de 2 maxim 3 elemente și mai rar unul singur. Dar ca arhetip, ca tipar general putem corela lumea înconjurătoare cu unul din cele 4.

Tehnologia este AER. Creșterea exponențială a tehnologiei a dus la această transformare radicală a societății umane, a comunicațiilor și modului în care ne trăim viața. Dar explozia tehnologică a determinat creșterea puterii elementului AER. Lumea ideală este cea în care cele 4 elemente se află în echilibru. Ele variază dar fără a depăși anumite limite și astfel evoluția este relativ constantă. Dar, această creștere a tehnologiei și a elementului AER este mult prea brutală și cu efecte devastatoare pentru om. Pe termen lung supraviețuirea noastră va fi incertă dacă nu revenim la un echilibru.

Dar să discutăm despre elementul AER

AER-ul este un element YANG, pro-activ, dinamic, generator de energie și mișcare. El susține tot ce înseamnă comunicare, dialog, mental, abstractizare, logică și tehnologie. AER-ul nu are o forma definită și cel mai adesea acționează ca liant între celelalte elemente.

Noi trăim acum într-un exces al elementului AER. Acest lucru se traduce prin supraîncărcare informațională, comunicare lipsită de conținut, de miez. Suntem ca o furtună scăpată de sub control. Excesul de AER are tendința de a usca, de a evapora APA. Apa reprezintă viața organică, emoțiile și conexiunile profunde.

Cu alte cuvinte tehnologia ne dezumanizează, ne transformă în altceva. Din acest motiv statul excesiv la calculator, la telefon ne afectează atât de profund și ne alienează. Prin folosirea intensă a tehnologiei noi introducem prea mult AER în interiorul nostru făcând ca APA să se retragă.

Personal sunt foarte preocupat de acest aspect. Pe de o parte sunt extrem de bucuros de ceea ce oferă tehnologia actuală. Dar pe de altă parte observ toate aceste schimbări în interiorul meu. Relocarea mea de la oraș la țară s-a bazat foarte mult pe această dorință de a nu scăpa controlul și de a echilibra celelalte elemente. Sincer, din ce în ce mai mult caut să-mi limitez contactul cu tehnologia și doresc reconectarea la natură, la oameni, la celelalte elemente.

AER-ul este impersonal, lipsit de empatie și emoție. El merge pe abstract, pe logică, pe click-uri și like-uri. Excesul de AER ne face să ne pierdem contactul cu natura noastră umană, cu propriile emoții. Pur și simplu ne transformă în cu totul altceva. Putem spune că ne transformă într-un ”zombi organic” care în final va dori să treacă dincolo de organic.

Datorită acestui exces al AER-ului observăm o serie de paradoxuri. Comunicăm mai ușor, mai mult dar și mult mai superficial. Relațiile de durată, cu substanță, fie ele afective sau de prietenie, sunt mult mai dificil de menținut. În schimb relațiile de tip AER – business, superficiale, amicale – sunt facilitate. Sau transformarea relațiilor personale în business.

Evoluția lumii cu această tehnologie are impact asupra ta indiferent de cât de mult interacționezi cu aceasta. Viteza cu care se schimbă informațiile, se fac lucrurile îți afectează viața oriunde ai fi. Aici la țară nu am canalizare și apă curentă oferită de primărie dar am 4G și internet mai bun ca în București. E un paradox care se aplică cam peste tot – cu excepția câtorva țări bogate.

AER-ul nu are gen. Din acest motiv, generațiile mai tinere au dificultăți în a se conecta la natura lor organică și a-și simți propria identitate biologică. Practic excesul de AER îi bulversează la modul în care se nasc deconectați de corp. Nu vreau să înțelegeți greșit: nu sunt împotriva celor din LGBT. Eu doar observ anumite corelații. Nu spun că ceva e greșit ci doar subliniez efectele propriei noastre dezvoltări tehnologice. Toate aceste discuții legate de genul unei persoane sunt de fapt un exces al elementului AER. Aer-ul în esență este androgin, nu are gen, sex și nu face diferențieri la acest capitol.

AER-ul are aceeași polaritate cu FOC-ul. Ambele sunt Yang, pro-active. Excesul de AER duce la exces și polarizarea elementului FOC. De aici și nevoia excesivă de validare, apreciere, de like-uri, de diplome, premii, succese, de a da bine, de a fi sexy etc. Doar că FOC-ul nu este cauza ci doar o victimă colaterală. Ceea ce înseamnă că oamenii de fapt nu caută să strălucească, să dobândească faima pentru o vor cu adevărat ci pentru că au prea mult AER, prea multe informații care te zăpăcesc.

Marea problemă a excesului de AER este că evaporă APA și usucă PĂMÂNTUL. Iar noi suntem ființe organice în care APA și PĂMÂNTUL predomină. Ca urmare, lumea a devenit un loc dificil pentru om. Este un loc excelent pentru minți, pentru inteligențe artificiale, roboți etc. Dar nu pentru o ființă umană care are nevoie de emoții, de atingerea celuilalt, de alimentație vie, de natură.

AER-ul sterilizează. Ca urmare, în locurile în care tehnologia a pătruns foarte mult scade natalitatea. Practic la nivelul creierului se estompează anumite nevoi ale corpului, ale organicului, ale APEI și PĂMÂNT-ului și se amplifică cele ale AER-ului și FOC-ului.

Excesul de AER este generator de probleme de natură psihică. Aerul te zăpăcește și creează confuzie. Atunci când afară bate vântul foarte puternic tu nu mai auzi ce se vorbește în jurul tău. În plină furtună nu auzi ce strigă cel de lângă tine. Cam așa trăiesc cei născuți în ultimii 20-25 de ani. Ei pot avea dificultăți în a simți, în a auzi ce li se zice cu adevărat. Cazurile de autism cresc tot datorită acestui exces la nivel global al elementului AER.

Ceea ce trăim acum este o schimbare în dinamica celor 4 elemente și care va avea efecte de lungă durată. Personal cred că modul în care se va adapta omul va fi cu ajutorul tehnologiei iar acest lucru nu-l va mai face om.

Până la revoluția industrială din jurul anului 1700, elementul care predomina era APA. Religia, credința, familia, trăirile interioare erau cele care dictau și dominau. Din acest motiv progresul tehnologic a fost extrem de redus. Era un exces de APĂ care a dus la situații destul de dure, de tipul inchiziției. Viața a fost atunci mult mai dificilă din aspecte de natură materială și socială. Gradul de libertate de care se bucură omenirea acum nu a mai fost atins niciodată în trecut. Dar excesul unui element duce la situații extreme și dezastruoase.

Diferența dintre atunci când APA era în exces și acum când AER-ul e prea mult este dată de faptul că efectele erau relativ locale și nu afectau existența întregii omeniri. Furia APEI dată de excesele ideologice și ale credinței nu afectau natura biologică, structura internă. Au generat traume extraordinar de puternice dar nu a suprascris ceea ce suntem. Excesul de AER ne afectează pe toți și practic el rescrie definiția omului. Din acest motiv, consider că posibilitățile de adaptare ale omenirii sunt mult mai scăzute în această eră – cu toate avantajele oferite – iar pe termen lung supraviețuirea noastră în această formă este amenințată.

De la revoluția industrială și până la sfârșitul celui de-al 2-lea război mondial a predominat elementul PĂMÂNT. Pe scurt: să ne îmbogățim, să avem de toate, să exploatăm natura la un nivel nemaiîntâlnit până atunci. Excesul de PĂMÂNT a adus confort omenirii (unei minorități de fapt) dar cu un preț foarte mare: dezechilibrul ecologic. Dar și aici riscul nu a fost atât de mare pentru că noi suntem destul de mult PĂMÂNT și putem să ne adaptăm. Omul trăiește destul de mult și având peste 100 de kg. Până în 1700 doar cei foarte bogați aveau astfel de valori la cântar.

Corpul uman se poate adapta la excesele APEi și ale PĂMÂNT-ului dar nu și la cele ale AER-ului și FOC-ului. Așa cum în trecut excesul de APĂ a dus la exces de PĂMÂNT, acum excesul de AER va duce la exces de FOC. Un element se echilibrează cu elementul cu care împărtășește aceeași polaritate.

Prin urmare, cred că destul de curând vom trece de la AER la FOC. Ceea ce denumim încălzire globală și creșterea temperaturilor nu este altceva decât trecerea la excesul de FOC. Perioadele cu APĂ și PĂMÂNT tind a fi mult mai lungi decât cele de FOC și AER. Dar fiind mai de durată evoluția este mai lentă și permite o mai mare adaptabilitate. FOC-ul și AER-ul au perioade mai scurte de manifestare dar mult mai virulente, mai dure.

Poate acest text pare dur. Dar cred că reflectă în mare măsură o realitate a lumii în care trăim. Această viziune nu are un considerent astrologic – deși găsim și acolo indicii similare – ci doar o corelare a evoluției omenirii.

Dacă ar fi să vă dau un sfat ar fi următorul: ori îmbrățișezi AER-ul ori te agăți de APĂ/PĂMÂNT. Cred că cea mai proastă decizie pe care o putem lua la nivel individual este să nu alegem și să credem că viața va continua la fel. Eu personal mă bucur de elementul AER al societății dar nu vreau să-l las să mă domine, să-mi conducă viața. Fiecare din noi poate lucra la a-și menține propriul echilibru interior din perspectiva celor 4 elemente.

Dacă pentru noi, cei peste 35-40 de ani, efortul era de a accesa informația și a nu mai sta atât de mult pe afară, în natură acum pentru cei mai tineri e invers. Efortul este de a mai sta pe afară, de a te conecta la elementul APĂ și PĂMÂNT. Aer-ul, vrei nu vrei, vine spre tine. Acum 30 de ani trebuia să depui un efort pentru a aduce AER-ul în viața ta. Acum trebuie să depui un efort să-l ții la ușă, să închizi telefonul și doar să fii acolo.

Pentru cei ce au copii le recomand să-i învețe să depună un efort în a se conecta la APĂ și PĂMÂNT. Cred că în cadrul unei familii, viața intimă, non-tehnologică este mult mai vitală. Dacă înainte, familia depunea un efort să susțină copilul să meargă la școală și să învețe acum este mult mai important să depună un efort pentru a-l ajuta să dezvolte emoțional. Este important să-i ofere un mediu în care să se conecteze la natură.

Dacă dorești să afli mai multe despre cele 4 elemente și cum te definesc ele pe tine te invit la cursul video ”Cele 4 elemente din viața ta”. În cadrul cursului vei primi o fișă personalizată cu structura ta dpdv a celor 4 elemente.

Sper ca cele scrise să vă fie de folos.

Toate bune,
Dan

PS. În cazul în care ai ratat îți recomand interviul din cadrul seriei 12 Călăuze cu Patricia Hoppner

Photocredits