Despre EGo

Ego-ul, un subiect des întâlnit în discuțiile de zi cu zi fiind dezbătut în numeroase cărți, analize și studii. Intenția mea cu acest articol este de împărtăși din percepția proprie legată de Ego bazată pe experiența avută ca astrolog lucrând cu oamenii.

În cam toate practicile spirituale și religioase se menționează importanța dizolvării acestui Ego pentru a putea să te unești cu Dumnezeu, să atingi Nirvana etc. Din acest motiv, de multe ori putem căpăta o percepție eronată asupra Ego-ului și să-l privim ca fiind ceva negativ. Din punctul meu de vedere este o abordare care duce la conflicte interioare mult mai mari.

Să începem prin a încerca să definim, să conturăm Ego-ul. Din punctul meu de vedere, Ego-ul este o creație a Minții care are ca scop Individualizarea. Ego-ul este o construcție virtuală, susținută de creierul nostru și care ne permite să experimentăm viața într-un mod subiectiv, particular, personal.

Fără Ego noi nu am putea să ne privim pe noi înșine ca entități distincte ci am fi parte dintr-un TOT. Procesul de individualizare este important pentru că el ne ajută să devenim atât obiectivi cât și subiectivi în experiențele noastre. Când spun ”eu sunt Dan, eu sunt astrolog” nu fac decât să manifest acest Ego care îmi permite să mă diferențiez de tine. Prin urmare, Ego-ul nu este nici rău, nici bun. Este un mecanism intern, care ne permite să percepem finitul și să ne privim separați de întreg. Procesul de individualizare, EGO-ul, începe să se manifeste din momentul nașterii, atunci când se taie cordonul ombilical și devenim autonomi.

Ego-ul, scriam mai sus, este o construcție artificială. Este ca un program de calculator care are ca scop identificarea cât mai clară a individului. Așa cum un calculator care se conectează la internet are o adresă unică care îl face să fie văzut distinct și poate astfel primi și transmite mesaje și Ego-ul fiecăruia tinde să creeze o structură a personalității ”unică”. Toate atributele pe care le avem – de la culoarea ochilor până la inteligență – sunt relevante doar pentru Ego. Ochii albaștri sau ochii verzi sunt importanți doar pentru EGO pentru că ne ajută să ne diferențiem de ceilalți. Ochii în sine nu sunt afectați de faptul că sunt albaștri, căprui sau verzi.

Info: AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Horoscop personalizat zilnic, săptămânal, lunar.

Construcția EGO-ului are la bază o serie de caracteristici predefinite, înnăscute și este modelat de educație, de interacțiunea cu mediul exterior. Prin urmare, EGO-ul conține și partea fixă, de predestinare dar și partea de liber arbitru. Nu poți schimba cine ești la nivel fundamental dar te poți transforma profund și alege ce vrei să devii.

EGO-ul este un program care în definiția lui nu are limite impuse. El nu are setate noțiunile de ”mult” sau ”puțin”. Scopul lui este de a te ajuta să supraviețuiești în această lume. Din acest motiv Ego-ul unei persoane poate fi echilibrat, deficitar sau excesiv.

Atunci când Ego-ul este echilibrat, persoana respectivă se percepe puternic ca fiind un individ, o entitate distinctă dar și un un puternic sentiment de apartenență la ceva mai mare. Ego-ul acționează în acest caz ca o punte și îi permite individului să-și atingă obiectivele din această viață.

Atunci când Ego-ul este deficitar, persoana are dificultăți în a se privi ca entitate de sine stătătoare și întâmpină mari probleme în a funcționa în parametrii normali. Apare adesea lipsa de încredere în sine și tendința de a se pierde în ceilalți.

Atunci când Ego-ul este excesiv avem persoane care centrează totul pe propriile nevoi și care nu au capacitatea de a conștientiza apartenența la ceva mai mare. Totul se rezumă la propria persoană.

Info: Cursuri și atelier astrologie, tarot – pentru începători și avansați – AscellaSpica.ro – în luna Decembrie ai 25% reducere folosind cuponul CRACIUN2020

Cel mai adesea noi nu ne dăm seama de starea Ego-ului nostru și plecăm de la premisa că el este echilibrat. Ego-ul este cel care ne definește normalitatea și prin urmare tot ceea ce el ne prezintă este privit ca ceva corect și natural. Personal, mi-a luat mult timp să accept faptul că Ego-ul meu, pe anumite paliere, este excesiv. Pentru mine era normal să fie așa, să mă manifest în acest fel.

Pentru a putea să-ți privești corect Ego-ul trebuie să practici introspecția și să te plasezi în rolul ”martorului”. Noi toți avem în noi, o structură a ființei care rămâne nealterată de ceea ce trăim. O putem numi suflet, spirit cum doriți. Mai apropiat ar fi ”martor” pentru că ne permite să ne privim obiectiv viața și acest Ego.

Scriam mai devreme că în cam toate practicile spirituale se cere dizolvarea Ego-ului. Ceea ce consider că este corect, pentru că ciclul complet de evoluție presupune ca ceea ce se naște trebuie să moară astfel încât lucrurile să continue, să evolueze. Dar a-ți dizolva Ego-ul este doar pentru cei care se angajează pe o astfel de cale spirituală și care nu mai funcționează în lumea înconjurătoare. A încerca să-ți dizolvi Ego-ul în timp ce ești încă parte din lume nu face decât să-ți pierzi mințile.

Opinia mea este că nu trebuie să privim Ego-ul ca ceva negativ sau pozitiv ci trebuie să-i acceptăm rolul pe care îl joacă în existența noastră și să lucrăm activ pentru a-l menține în echilibru.

Faptul că scriu acest articol este o manifestare a Ego-ul meu. Și este normal. Tu care citești o faci tot manifestând propriul Ego, alegând să citești ce am scris eu. Este de la EU la EU.

Ego-ul este o interfață prin care sufletul nostru se poate manifesta în acest plan al existenței. Rolul nostru este de a finisa Ego-ul astfel încât să devină un transmițător cât mai curat al intențiilor sufletului nostru.

Cercul zodiacal descrie foarte clar natura acestui EGO și cum ar trebui gestionat. Semnul zodiacal al Leului reprezintă arhetipul EGO-ului, în sensul în care în cadrul acestui semn are loc maximul procesului de individualizare. EU SUNT este definit cel mai clar prin intermediul energiei Leului. Din acest motiv, cei cu marcaj de Leu au cele mai mare dificultăți în ași menține Ego-ul în parametri normali.

Inițializarea Ego-ul are loc în cadrul semnului Berbecului, momentul de start și își atinge maximul în semnul Leului. Ceea ce este interesant este că Leul este al-5 lea semn și după el mai urmează alte 7 semne. Acest lucru înseamnă că în evoluția noastră, scopul nu este divinizarea și atașamentul față de Ego. El este o parte din tine și servește unui scop mai înalt.

Următorul semn după Leu este cel al Fecioarei. Acest lucru se traduce prin faptul că după ce ai finalizat procesul de cristalizare a propriei persoane, după ce știi cine și ce ești ca individ trebuie să-ți găsești un scop și să devii util. Nu este suficient doar SĂ FII ci trebuie să SĂ FII UTIL. Dacă lucrurile s-ar opri la energia Leului am muri toți de foame. Leul-ul îți indică cine ești și ce dorești iar energia Fecioarei te ajută să obții acele lucruri.

Ultimul semn zodiacal este cel al Peștilor. Aici are loc procesul de dizolvare a Ego-ului, a propriei individualități, a procesului inițiat la Berbec. Este reîntoarcerea la matcă. Acum trebuie să renunți la cine ești pentru a descoperi ce ești de fapt. Dar în toate celelalte 11 etape evolutive ai nevoie de EGO, ai nevoie să știi cine ești.

Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.

Acum poate ați crede că doar Leii au EGO 🙂 …. cu toții avem EGO. Semnele zodiacale reprezintă principiul pasiv al unui arhetip. Principiul activ al Ego-ul, cel care se manifestă direct, îl reprezintă Soarele. Iar poziția Soarelui la naștere definește ceea ce numim ”zodia în care ne-am născut”. În realitate, acest Soare ne arată structura personalității și scheletul de bază pe care EGO-ul se construiește. Cu alte cuvinte, când spui că ești Taur, de fapt spui că structura de bază e EGO-ului tău este definită de semnul Taurului. Această structură de bază a EGO-ului, dată de poziția Soarelui, este modelată de interacțiunea cu mediul exterior, de educație și experiența pe care o acumulăm.

În concluzie: nu mai lupta împotriva Ego-ului tău ci acceptă-l ca un tovarăș de drum. Educă-l, dă-i forma care te ajută să-ți atingi obiectivele în această viață. O poți face observându-te cu atenție și analizând toate reacțiile, gesturile, gândurile pe care le ai. E nevoie de un efort destul de mare pentru a te poziționa ca ”martor” și a-ți vedea Ego-ul așa cum este. Sau măcar nu te mai blama pentru ceea ce ești, pentru ceea ce poți fi și pentru ceea ce simți.

Dacă Ego-ul tău este subdezvoltat atunci trebuie să lucrezi pentru a-i da putere, pentru a-l crește. În esență, Ego-ul se identifică în mare parte cu copilul interior care în primii ani de viață are parte o serie de experiențe definitorii pentru adultul de mai târziu. Privește-te ca pe un copil care are nevoie să capete încredere în propriile forțe.

Dacă Ego-ul tău este supra-dezvoltat ai nevoie să te iei de guler și să te dai cu fundul de pământ. Ai nevoie să nu mai dai putere copilului interior alintat și care crede că totul i se cuvine. Și acest copil își poate dezvolta un super EGO ca urmare a unei traume, a unei invalidări. Fiecare dintre noi reacționează diferit la același tip de experiență. Un copil răsfățat de părinți poate avea un Ego subdezvoltat iar unul chinuit de părinți să-și construiască un super-Ego. Nu trebuie să judecăm pripit și superficial. Ego-ul are o construcție unică și trebuie să o înțelegem înainte de a da un verdict.

Toate bune,

Dan

The wise treat the personality like a shadow;

It follows them along

Yet, it is no bother

Wu Hsin

Photocredits