Cărticica Stoicismului – recomandare lectură

Una din marile dileme și dificultăți cu care m-am confruntat permanent a fost să-mi găsesc filosofia/religia pe care să o simt că mă reprezintă cu adevărat. Am citit mult, despre variate curente de gândire și credințe dar fără a mă identifica la un nivel profund cu vreuna din ele. Am rezonat cu o parte din ideile și principiile transmise dar niciodată nu m-am simțit ca acasă, să o pot accepta pe deplin. Acum cred că mi-am găsit locul…

De ceva vreme, Saturn în tranzit a intrat în casa 9 la mine. Aplicația AstroSfaturi îmi indica clar despre ce este vorba ”În această etapă este necesară o reevaluare a întregii tale filosofii de viață, a tuturor principiilor după care te ghidezi în viață. Tot ceea ce consideri a fi just, etic și corect va trebui redefinit și regândit.”.

În timp ce rumegam la acest tranzit Saturnian, întâmplător am cumpărat o carte ”Cărticica Stoicismului” de Jonas Salzgeber. Am început să o citesc și brusc am realizat că toată viața mea am fost sau am căutat să fiu un filozof stoic fără să am habar în mod direct de acest lucru. Întotdeauna am fost atras de scrierile lui Epictet dar niciodată nu am mers mai departe cu studiul.

Ce este stoicismul?

Stoicismul este un curent filozofic provenind din Grecia antică. Acesta a fost fondat de Zenon din Kition și de-a lungul timpului a avut o serie de filozofi marcanți: Epictet, Seneca, Marcus Aurelius, Musonis Rufus etc.

Cum să ducem o viață bună? Această întrebare filozofică clasică stă la originea preocupării primordiale a filozofiei stoice: cum să trăim viața sau ”arta de a trăi”. Profesorul stoic Epictet compara filozofia cu meșteșugurile: ce este lemnul pentru tâmplar și bronzul pentru sculptor este și viața noastră în arta de a trăi

Cărticica Stoicismului – pagina 22

Primul lucru pe care trebuie să-l lămurim este diferența de terminologie între filozofia antică și cea modernă. Filozofia antică se referea la un mod practic de a reflecta asupra vieții și nu are nici o legătură cu filozofia actuală în care abordările sunt mult mai eterice. Stoicii se considerau războinici ai minții și considerau că studiul filozofiei avea ca scop punerea în practică.

Stoicismul, așa cum e prezentat în cartea de față, ne face 2 mari promisiuni:

Promisiunea nr. 1 : EUDAIMONIA – Să trăiești în armonie cu sinele ideal, să manifești cea mai bună versiune a ta în fiecare moment. Este strâns legată de calitatea vieții, o stare în care ”persoana prosperă și trăiește foarte plăcut, înconjurată de seninătate.”

Promisiunea nr. 2 :Puterea emoțională – ”Indiferent ce se întâmplă, suntem pregătiți pentru orice – suntem pregătiți pentru încercări și lovituri, nu renunțăm niciodată și scoatem ce este mai bun dintr-o situație.[…] Dacă vrem să fim capabili să acționăm potrivit sinelui nostru ideal, spun stoicii, trebuie să ne ținem emoțiile în frâu, trebuie să le îmblânzim, pentru a nu sta în calea unei vieți bune. Nu, mulțumesc, nu pot să intru în panică acum.”

Principiile de bază ale stoicismului au fost prezentate în carte sub forma unui triunghi al ”Fericirii stoice” și care conține următoarele principii:

a) Asumați-vă responsabilități : ”binele și răul vin numai de la voi. Sunteți responsabili pentru viața voastră, pentru că toate evenimentele externe pe care nu le controlați vă oferă o zonă pe care o puteți controla, și anume, cum alegeți să răspundeți în fața unui eveniment”.

b) Trăiți în acord cu arete: manifestați-vă sinele cel mai înalt în fiecare moment. ”Dacă vrem să fim în armonie cu sinele nostru ideal trebuie să reducem diferența dintre ceea ce suntem capabili să facem și ceea ce facem efectiv.”

c) Concentrați-vă pe ceea ce puteți controla: cel mai important principiu. ”Trebuie să ne concentrăm mereu asupra lucrurilor pe care le putem controla și să luăm restul așa cum vine”.

Se mai identifică 4 virtuți cardinale pe care trebuie să le cultivăm permanent:

  • Înțelepciunea
  • Dreptatea
  • Curajul
  • Autodisciplina

În cadrul cărții sunt discutate în detaliu toate cele prezentate mai sus. Sunt oferite numeroase exemple practice aplicabile la viața noastră modernă. Cartea conține și 55 de exerciții stoice care ne pot ajuta să punem în practică cele învățate.

În timp ce citeam cartea și integram toate aceste informații aveam un sentiment că reveneam acasă, că parcă o viață întreagă am trăit printre stoici. Mi-am dat seama că toată viața am căutat să aplic aceste principii stoice. Chiar și astrologia, șamanismul și tarotul le folosesc tot într-o manieră stoică. Probabil am în mine amintirile unor stoici care au trăit demult – poate sunt reîncarnarea câinelui lui Epictet 🙂

Cel mai mult am rezonat cu ideea de a fi practic în viața, de a aplica la modul concret tot ceea ce înveți și descoperi. Astrologia am abordat-o la fel. Orice cunoaștere dobândită m-a interesat din perspectiva aplicabilității la viața de zi cu zi. Astrologia din perspectivă stoică este cea care îți oferă informații legate de sinele tău, de cum poți reacționa constructiv în anumite situații și mai puțin legat de ceea ce va urma să vină și nu e în controlul tău.

Vă invit să citiți această carte. Este o lectură ușoară, utilă, practică și indiferent dacă veți rezona sau nu cu ideea stoicismului ceva sigur veți învăța. Este o carte plină cu sfaturi inteligente care ne pot ajuta în momente cheie ale vieții. Practic este o carte pe care o poți deschide aleatoriu atunci când cauți un răspuns, o sugestie, un sfat.

Închei acest articol cu o serie de citate din filozofii antici:

Dacă nu e o acțiune potrivită, nu o săvârși; dacă nu e adevărat, nu vorbi: impulsul tău să pornească de la tine spre Întreg.

Sapă în interiorul tău. În interiorul tău este izvorul binelui și întotdeauna are puterea de a țâșni, dacă ai să sapi întotdeauna.

E ceva ce mă uimește mereu: ne iubim cu toții pe noi înșine mai mult decât îi iubim pe alții, dar ne pasă mai mult de părerea lor decât de a noastră.

Marcus Aurelius

Căci cine își poartă necazul în tihnă

Răpit-a năpastei și forța și greul.

Numai virtutea îți dă o mulțumire continuă, lipsită de griji.

Seneca

Nu-ți explica filozofia de viață. Întrupeaz-o!

Nu sunt etern, sunt o ființă umană; o parte a întregului, așa cum ora este o parte a zilei. Vremea mea vine asemenea unei ore și trece tot asemenea unei ore.

Epictet

Toate bune,

Dan

Sursă foto