Vindecare vs Dezvoltare personală

Din fericire, la momentul actual există foarte multe metode și tehnici prin care noi putem să ne îmbunătățim viața și putem lucra cu interiorul nostru. Nu există o cale mai bună sau mai rea – mă refer la cele autentice și nu cele inventate fără o cunoaștere profundă – ci o cale potrivită ție. Important este să o găsești pe cea care te ajută pe tine în acel moment.

De-a lungul anilor am experimentat destul de multe astfel de metode, tehnici sau terapii. Unele le-am învățat pentru a lucra singur iar pentru altele am apelat la diverse persoane. Astrologia a rămas ca pivot central al vieții mele, ca un far care îmi luminează calea. Alături de ea au prins rădăcini practica shamanică și tarotul. Pentru mine acestea sunt metodele care mă ajută în a mă cunoaște și lucra cu mine.

Există un aspect important în tot acest proces de autocunoaștere și evoluție personală și despre care voi scrie în continuare. Indiferent de metoda folosită există 2 mari etape sau procese: vindecarea și dezvoltarea personală.

Vindecarea, din perspectiva mea, este acel proces prin care tu revii la un punct de echilibru și te stabilizezi. De abia după ce ai atins această zonă de echilibru poți începe o etapă de progres și dezoltare personală. Indiferent de calea ta există cele 2 faze. Aceste etape sunt importante pentru că abordările sunt diferite chiar în cadrul aceleași metode. De exemplu, în practica meditativă prima etapă este de a te echilibra, vindeca și căpăta un control minim asupra minții și corpului. După ce atingi acest punct critic poți începe să practici tehnici și metode mai avansate.

Ideea de bază pe care doresc să o subliniez este că ceea ce te-a ajutat în etapa de vindecare s-ar putea să nu-ți mai fie de folos în etapa de dezvoltare personală. Dimpotrivă, a continua în același mod te poate întoarce la un punct de dezechilibru.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Horoscop personalizat pentru fiecare moment al vieții tale.

Cel mai adesea, în momentul în care începi să practici ceva sau să apelezi la un psiholog, terapeut dorești să vindeci ceva în interiorul tău, dorești să obții o anumită stare de bine. Lucrând, în timp, vei obține rezultate și vei ajunge la echilibrul dorit. Nu vei atinge perfecțiunea, dar comparativ cu etapa anterioară saltul este extraordinar. Din momentul în care ai atins acel punct de echilibru și te-ai stabilizat ai de ales între a investi doar în menținerea acelei stări sau în a dori să crești, să te dezvolți mai departe.

Dacă te interesează doar să te menții în acel punct de echilibru atunci poți folosi foarte bine ceea ce ai învățat sau poți apela în continuare la psihologul sau terapeutul cu care ai lucrat. Dar dacă însă vrei mai mult, trebuie să-ți schimbi întreaga abordare și perspectivă.

Din experiența mea, este mult mai ușor să te vindeci decât să crești. Cu alte cuvinte, ajungi mai ușor de la -10 la 0 decât de la 0 la 10. Cu cât ești mai mult în dezechilibru cu atât mai rapidă poate fi revenirea la punctul de echilibru. De ce? Punctul de echilibru interior este ca o ancoră pe care corpul nostru o cunoaște și o percepe ca punct de referință. Atunci când ne depărtăm de punctul de echilibru e ca și cum am întinde un elastic. Pe măsură ce ne dezechilbrăm mai tare cu atât elasticul se va întinde mai mult. Există riscul ca el să se rupă și atunci jocul se termină pentru noi. Dar, de cele mai multe ori, ajungem la un punct în care energia acumulată de elasticul întins este atât de mare încât într-o fracțiune de secundă ne poate aduce înapoi. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru noi spunem că a fost o vindecare miraculoasă. Pentru a produce această revenire e nevoie de un impuls din exterior. Aici intervine terapeutul, psihologul sau practica, metoda vindecătoare. Persoana care lucrează cu noi în acest proces de vindecare are puterea de a ne da ghiontul de care avem nevoie pentru a reveni de unde am plecat. Persoanele foarte puternice sunt și cele care pot rupe elasticul și nu mai au cum să revină la punctul de echilibru. Din acest motiv, puterea fără cunoaștere este foarte periculoasă.

În momentul în care ai revenit la echilibru ai revenit la ancora interioară iar elasticul s-a detensionat. Dacă vrei să crești și să-ți depășești condiția va trebui să depui un efort mult mai mare decât atunci când te-ai vindecat. În primul rând, dezechilibrul în care erai poate nu era foarte mare. Depinde de la individ la individ. Unele persoane care sunt într-un dezechilibru major (depresie profundă de exemplu) după ce ating punctul de echilibru nu prea mai au energie pentru a merge mai departe. Și e ok, nu e nici o problemă.

Dar dacă vrei să crești în viața ta este indicat să nu folosești metode de vindecare. Dacă ai lucrat cu un terapeut, un psiholog sau shaman de exemplu pentru a te vindeca sunt șanse mari ca persoana respectivă să nu-ți mai fie de folos pe mai departe. La fel și practica pe care ai avut-o până acum. Ai nevoie de un nou set de metode sau o altă cale. Mi-a luat mult timp să înțeleg acest lucru. Au fost ani în care am lucrat pe vindecarea mea folosind anumite metode, tehnici și terapii. După ce am ajuns la punctul de echilibru am continuat cu ceea ce știam că mi-a făcut bine. Și nu progresam, simțeam că bat pasul pe loc și devenea foarte frustrant. În final, am înțeles că am nevoie de altceva pentru a merge mai departe.

De ce de la 0 la +10 este mai greu decât de la -10 la 0? Răspunsul se află tot în ancora interioară și acel elastic-resort cu care suntem legați de ea. Atunci când ești pe minus, ancora rămâne fixă și caută să te tragă înapoi. Când treci pe plus, efectul este același: ancora te trage înapoi. Elasticul se tensionează indiferent dacă te duci pe minus sau pe plus. Aparent ai spune că nu poți evolua, nu poți crește în viața ta, nu-ți poți depăși condiția. În realitate o poți face, doar că este mult mai dificil.

Dificultatea constă în faptul că trebuie să muți ancora! Pleci de la punctul 0 ajungi la 3 și în acel moment trebuie să muți ancora la 1 sau la 2. Dezvoltarea personală înseamnă să muți ancora odată cu tine. Vindecarea înseamnă doar revenirea la ancoră! Este o mare diferență între cele 2, în special în energia consumată.

Pentru a muta ancora ai nevoie de multă putere personală! Acest lucru se traduce în ani și ani de practică interioră – indiferent de calea aleasă. Nu discutăm de metodă ci de un set de principii care sunt dincolo de ea. Un proces de vindecare se poate întâmpla în 6 luni. Adică de la -7 să revii la 0 se poate întâmpla foarte rapid. Dar de la 0 la 5 s-ar putea să ai nevoie de 10 ani. Dacă te aștepți să obții rezultate la fel de rapide în etapa de dezvoltare ca în cea de vindecare s-ar putea să fii extrem de dezamăgit.

Plecând de la aceste idei estimez că 90% din ceea ce se vehiculează pe piață ca metode de dezvoltare personală sunt doar metode de vindecare interioară. Sunt foarte bune pentru că te ajută să revii la punctul de echilibru. Dar nu trebuie să le confundăm cu dezvoltarea personală sau practica spirituală. Sunt două lucruri diferite. Tu nu poți evolua până nu te vindeci, nu ajungi la echilibru interior.

Să dau un exemplu în astrologie. La început mergi la astrolog pentru a obține anumite răspunsuri și a te cunoaște mai bine – iese din discuție mersul la astrolog ca la ghicitoare. Presupunem că ești o persoană cu o minte puternică și care trebuie să înțeleagă. Înțelegând ce se întămplă tu poți face schimbări în viața ta. După un timp vrei mai mult și începi să înveți tu însuți astrologie. Foarte frumos. Mergi la cursuri, mergi la seminarii și treptat, treptat începi să te echilibrezi. Și ajung la acel punct în care ești confortabil cu tine și nu mai repeți anumite greșeli din trecut. Aceasta a fost partea de vindecare prin intermediul astrologiei. Dacă vrei să continui și să crești prin intermediul astrologiei, drumul va fi diferit. Este aceeași astrologie dar trebuie să o percepi altfel. Trebuie să lucrezi cu subtilitățile ei și să înțelegi lucrurile în profunzime. Este foarte posibil ca tot ce ai învățat până acum să nu-ți mai fie de folos și vei avea nevoie de noi surse de informații sau de mai mult studiu individual. Progresul este mult mai lent și e nevoie de mai mult timp pentru a face un salt.

Similar a fost pentru mine practica shamanică. La început a fost un proces de vindecare care m-a ajutat fantastic. Pe urmă au urmat câțiva ani în care lucrurile stagnau. Ce făceam înainte ca practică nu mai producea rezultate satisfăcătoare. Ușor, ușor am înțeles că trebuie să schimb abordarea. Încă sunt în acel proces de reorientare și identificare a metodelor care mă pot ajuta să cresc.

Un profesor, un maestru este o persoană care și-a mutat ancora deja și este cu ceva etape înainte ta. A-ți muta ancora înseamnă să-ți depășești condiția și să inițiezi un proces de evoluție interioară. Când ești pe minus, în dezechilbru ancora ta e fixă. La nivel profund tu știi ce înseamnă să fii vindecat. Drumul de la -10 la 0 este cumva bine stabilit. Pe oriunde ai lua-o tot la 0 ajungi. Dar atunci când vrei să crești, drumul pe care intri nu mai este cunoscut. Este un salt în neant, în necunoscut. Ființa ta, fiind ancorată în 0, nu cunoaște +1, +2 etc. Din acest motiv efortul este mult mai mare și durează mai mult întregul proces. La +10 tu n-ai mai fost niciodată și nu știi despre ce este vorba. Când ești la -10 sigur ai fost la 0. Ai acea amintire care te ghidează. E ancora ta.

Legat de procesul de vindecare aș dori să mai menționez un lucru important: nu există vindecare perfectă! Dacă natura ta este una depresivă, echilibrul include momente de melancolie și tristețe. Nu poți avea doar momente de veselie continuă. Important este să nu-ți pierzi echilibrul interior și să nu lași stările respective să te controleze și să pună stăpânire pe tine. Dacă însă cauți ”perfecțiunea” sau zen-ul ca stare interioară nu faci decât să te menții într-o stare dezechilibru.

În concluzie, pot spune că e indicat să fim sinceri cu noi și să înțelegem mai clar în ce etapă ne aflăm: vindecare sau dezvoltare personală. Este o mare eroare pentru ființa noastră să credem că suntem într-o fază de creștere și dezvoltare când în realitate avem nevoie de vindecare. E ca și cum tu ești în depresie dar visezi să levitezi.

Toate bune,

Dan

Photocredits