Dezamăgirea, ce facem cu ea?

În mod constant, fiecare dintre noi ajunge să simtă gustul amar al dezamăgirii. Invariabil, la un moment dat, lucrurile vor evolua altfel de cum te aștepți iar echilibrul tău interior va fi dat peste cap.

Unele dezamăgiri sunt ușor de gestionat și nu ne creează mari probleme. Dar altele sunt mult mai dificil de acceptat și ne pot bloca complet. Poate fi o mare dezamăgire care îți crează un șoc emoțional sau pot fi o sumă de dezamăgiri mai mici dar care adunate să aibă același impact.

Dezamăgirea apare deoarece la un moment dat am generat o așteptare. Deseori, citind anumite cărți, suntem îndemnați să trăim în prezent și să nu avem așteptări. Ni se recomandă să luăm lucrurile așa cum sunt și ne va fi mai bine. În teorie este o abordare corectă. Doar că este extrem de greu de obținut și doar în condiții speciale – renunțarea totală la conexiunea cu lumea.

De ce ne este greu să renunțăm la așteptări? Din punctul meu de vedere, complicația apare datorită materialului biologic din care suntem formați. Corpul nostru generează permanent așteptări. Dacă ești obișnuit ca în fiecare dimineață să-ți bei cafeaua ia fă o pauză și vezi cum te vei simți. Rutina induce corpului o așteptare și îl face să creadă că dacă un lucru s-a repetat de 100 de ori se va întâmpla și a 101 oară. Ceea ce poate fi fals. Tot ce putem face este să învățăm să gestionăm eficient dezamăgirea cu care ne confruntăm în viața noastră. Cine reușește să o gestioneze eficient nu va fi controlat de ea. Altfel, dezamăgirea devine tema vieții tale și invariabil vei ajunge la depresie și la o viață nefericită.

Primul sfat pe care ți l-aș oferi este să nu eviți dezamăgirea. Nu fugi de ea ci privește-o în față. De multe ori, orgoliul ne împiedică să acceptăm că am fost dezamăgiți, că ne-am furat-o. În acel moment băgăm sub preș tot ceea ce simțim. O parte din noi rămâne ancorată în aceea dezamăgire și suferă. Nu fugi de dezamăgire chiar dacă te doare!

Ai putea spune că vorbesc vorbe și că în teorie este ușor. Scriu aceste rânduri fix pentru a mă confrunta cu propriile dezamăgiri. Este modul meu de a nu mai fugi de ele. În acest moment al vieții mele sunt destul de dezamăgit de cum au evoluat anumite aspecte. Scopul acestui articol nu este de a mă plânge. Din acest motiv nu detaliez natura acestor dezamăgiri. Doar că ele există și sunt destul de puternice…

Un alt aspect important: dezamăgirile nu au logică! Nu poți avea o abordare analitică și trata la nivel mental. Este vorba de simțire, de emoții și sentimente. Așa că dacă cineva îți explică logic că nu ai nici un motiv să fii dezamăgit(ă) nu ajută. Așa că, atunci când ai de-a face cu cineva care este dezamăgit nu sări în ajutor apelând la logică. Doar fii acolo și acceptă că trece printr-o etapă mai dificilă. Nu-i da sfaturi dacă nu ți se cer.

Cum gestionăm dezamăgirea?

În primul rând, o acceptăm. Trebuie să afirmăm clar și răspicat că suntem dezamăgiți și care sunt motivele acesteia. Nu te minți. Scrie pe o foaie de hârtie, vorbește cu cineva. Dă-ți voie să accepți situația. Nu te lamenta. Nu căuta vinovați. Atât timp cât nu accepți ce s-a întâmplat nu poți merge mai departe. Dezamăgirea prinde putere asupra ta. Evită să discuți prea mult despre ceea ce simți pentru că riști să intri într-o buclă a autocomplacerii care nu te ajută.

Al doilea pas ar fi să identifici așteptarea/așteptările care au dus la această dezamăgire. Ce ai sperat tu? Ce credeai că ar trebui să se întâmple? Care este sursa deziluziei? Ar fi util să faci o listă cu aceste așteptări – în scris eventual.

Iar pasul cel mai important este următorul: ce a stat la baza așteptării tale? Aici trebuie să ajungi cu adevărat și să afli care a fost acea judecată eronată? La baza oricărei dezamăgiri se află o așteptare. Aceasta, la rândul ei provine de la o percepție greșită asupra situației respective.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Horoscop personalizat pentru fiecare moment al vieții tale.

Noi toți, prin construcția personalității noastre și modelați de exterior, avem un mod particular de a judeca lucrurile. Adesea acest mod de a privi și observa în exterior este împănat cu tot felul de asocieri lipsite de valoare – le putem numi prejudecăți. Ele rulează în fundal și ne alterează percepția realității. Pentru a evita ca dezamăgirea să devină o constantă a vieții tale este vital să ajungi să-ți observi și să-ți cunoști mintea cu ale ei raționamente.

Din acest punct de vedere, orice ocazie în care ești dezamăgit(ă) reprezintă o oportunitate pentru introspecție și evoluție personală. Folosește-o pentru că altfel te folosește ea pe tine.

Să luăm un exemplu: să presupunem că mintea ta asociază persoanele cu ochi albaștri cu persoanele inteligente. Acest lucru nu este implicit adevărat. Nu înseamnă că reciproca este valabilă ci doar că nu există o corelație reală între ochi albaștri și nivelul de inteligență. Tu nu conștientizezi acest lucru. Tu doar reacționezi într-un mod specific atunci când întâlnești pe cineva cu ochi albaștri și te aștepți ca persoana respectivă să zică ceva deștept și să te dea pe spate. Și surpriză! Poți avea ghinionul să nu fie atât de inteligentă pe cât te aștepți. Și în acel moment vei deveni dezamăgit(ă) iar acest lucru îți afectează relația cu persoana respectivă. Și poate persoana respectivă îți poate fi benefică. Dar tu o descalifici doar pentru că are ochi albaștri.

La aceste asocieri trebuie să ajungem. Dacă ne oprim doar la pasul 2, în care depistăm așteptarea și ne promitem ca pe viitor să nu mai facem la fel ne păcălim, ne furăm singuri căciula. Nu am schimbat nimic în noi iar data viitoare vom fi dublu dezamăgiți. De ce? O dată pentru situația în sine iar a doua oară pentru că ne-am promis ceva ce nu am respectat.

Caută să te înțelegi, observă-ți mintea! Doar atunci vei ști ce poți schimba și unde trebuie să umbli. În momentul în care observi aceste corelații lipsite de logică mintea le va putea schimba ușor. Mintea caută să fie logică, rațională. Este visul ei pentru că altfel crede că devine mai puternică.

Astrologia m-a învățat că în viața fiecărui om sunt momente în care percepția noastră asupra realității este mult distorsionată. Este o perioadă de mari dezamăgiri. În acele momente, toate acele asocieri ilogice devin mult mai active, mult mai puternice și se înmulțesc. Din acest motiv este important să ne tratăm atunci când apar aceste dezamăgiri. Să nu trece peste ele superficial pentru că pagubele pe care le produc în interiorul nostru sunt uriașe. Dezamăgirile nerezolvate duc la generalizări. Dacă iubitul/iubita te-a dezamăgit poți foarte ușor și fără să-ți dai seama să pleci de la premisa că pe viitor se va întâmpla la fel.

Noi toți venim cu o serie de condiționări care ne fac să vedem lucrurile nu așa cum sunt ci așa cum am dori. Se cunoaște faptul că creierul nostru percepe ce-l interesează. La fel și cu amintirile: ele sunt recreate permanent. Nu există un loc în ființa noastră în care aceste informații sunt stocate așa cum salvăm o fotografie în calculator. Și acolo există un proces de recreare a imaginii respective.

Evoluția personală înseamnă în primul rând să te cunoști și să-ți depășești aceste condiționări. Acest lucru înseamnă răbdare, efort și tenacitate. Este mult mai ușor să acceptăm o soluție din exterior care adesea nu rezolvă nimic. Dezamăgirea este a ta. Este foarte personală și din exterior poți fi doar ghidat(ă), îndrumat(ă). Un psiholog, un astrolog sau un prieten poate doar să te susțină și să te ajute să rămâi concentrat(ă) pe subiect.

Iar partea cea mai dificilă este să te schimbi. Afli care sunt alte corelații ilogice pe care le face mintea ta și va trebuie să începi să le modifici. Nu există un buton de ștergere sau înlocuire a lor. Autosugestia poate fi o metodă foarte eficientă pentru a-ți schimba aceste asocieri interne. Dar pentru a da rezultate trebuie să fii consecvent(ă) și să folosește acele afirmații cu hotărâre și de fiecare dată. Nu e suficient să repeți ceva 1-2 zile și gata. Trebuie să continui , mai ales atunci când crezi că gata, ai rezolvat. Despre autosugestie poate voi scrie altă dată.

Identificând aceste corelații pe care mintea ta le face îți va fi ușor să o suprinzi atunci când le face. Când vei vedea data viitoare pe cineva cu ochi albaștri vei zice ”Eu tind să cred că este o persoane inteligentă. Oare este așa?”. Este primul pas. Nu mai generezi automat o așteptare ci te deschizi către realitate.

Pe finalul acestui articol aș dori să punctez despre cât de molipsitoare sunt dezamăgirile. Ele pot acționa ca un virus care se transmite de la o minte la alta. Dezamăgirile în masă sunt foarte periculoase pentru că pot ține captivă o întreagă populație pentru o perioadă lungă de timp. Exemplul României este perfect. Dezamăgirea noastre este istorică și o rostogolim de zeci sau chiar sute de ani. Fiecare nouă generație este inoculată cu acest virus al dezamăgirii față de stat, față de autoritate, față de muncă etc. Menținând și perpetuând această dezamăgire nu facem decât să rămânem prizonieri ai propriilor noastre limitări. Poate clasa politică nu este cea mai potrivită pentru noi. Poate suntem dezamăgiți de cum au acționat. Dar poate ieșim din bucla aceasta și facem ceva să schimbăm. Cum ați întreba? Primul pas ar fi să nu mai perpetuezi dezamăgirea. Data viitoare când cineva se plânge de guvern nu-i cânta în strună. Poți alege să schimbi subiectul sau să închei conversația. Nu e ușor de făcut pentru că am fost toți educați, „infectați” de această dezamăgire la nivelul neamului. Aici putem adăuga dezamăgirile familiei care se proiectează asupra noilor generații. Este mult de lucru aici, mai ales în contextul socio-economic actual.

Schimbarea pleacă de la tine! Lucrează cu propriile dezamăgiri și lumea va merge pe calea ta. Tu alegi ce transmiți mai departe. Și nu este nimeni perfect sau pe o treaptă superioară. Cu toții învățăm și cât trăim trebuie să lucrăm cu dezamăgirile care apar în mod constant.

Toate bune,
Dan

Photocredits