Cum să ajuți cu adevărat
De mici suntem învățați că este frumos și bine să-i ajutăm pe cei din jur. Este omenește să întinzi o mână de ajutor celui de lângă tine. Unii dintre noi simt acest imbold de a-i ajuta pe ceilalți în mod natural și spontan pe când la alții nu apare deloc. Fiecare își are propriul drum și suntem ajutați și ajutăm la rândul nostru. Așa cum putem și cum ne pricepem.
În cadrul acestui articol aș dori să discutăm despre cum îi putem ajuta cu adevărat pe ceilalți.
Primul lucru care trebuie menționat este că a-i ajuta pe ceilalți nu este o datorie și nu este un act obligatoriu. Dacă nu simți să trebuie să-i ajuți pe ceilalți foarte bine. Nu te mai stresa. Înseamnă că ai altceva de făcut. E foarte posibil ca indirect, prin ceea ce realizezi în viața ta să ajuți pe foarte mulți chiar dacă nu ai intenționat acest lucru. Poate prin ceea ce creezi, inventezi, manifești ești de folos altora. Așa că nu te stresa să îi ajuți pe ceilalți în mod direct dacă nu simți acest lucru. Chiar și cel mai egoist om dacă își manifestă potențialul în mod constructiv este de ajutor celorlalți.
Prin educație, mulți sunt forțați să-i ajute pe ceilalți deși nu e în natura lor. Acest lucru generează frustrări uriașe persoanei și o face să intre într-un mod de salvator agresiv. Totodată, dorința de a ajuta variază în timp. Pe interior există un proces permanent de schimbare și transformare iar fiecare nouă zi aduce o nouă percepție și stare. Poți avea o perioadă în care să simți să fii de folos iar pe urmă să nu te mai intereseze de ceilalți. Este perfect normal. Sunt ciclurile naturale care ne influențează.
În continuare aș dori să schițez câteva idei principale legate de tema ajutorului.
Dacă nu poți ajuta atunci nu fi distructiv
Atunci când nu poți sau nu dorești să ajuți nu este o mare problemă. Dacă persoana respectivă trebuie să primească un ajutor îl va primi în cele din urmă. Nu te învinovăți dacă nu simți să ajuți la un moment dat. DAR, evită să faci rău. Dacă nu poți ajuta atunci nu acționa într-un mod care să le genereze neajunsuri celorlalți. Nu vrei să ajuți o persoană foarte bine. Dar nu-i îngreuna situația, nu-i crea o problemă suplimentară.
De multe ori, îi putem ajuta pe ceilalți evitând în a acționa distructiv. De exemplu, te-a supărat un prieten și ești pregătit să te duci să-l cerți. Te întâlnești cu el și vezi că este foarte supărat și trist. Poate nu îl poți ajuta în mod direct în problema pe care o are dar poți să eviți a-ți descărca supărarea ta pe el. Nu-l face să sufere mai mult. Poate a greșit sau nu față de tine. În acel moment tu alegi ce faci cu ceea ce simți. E de înțeles că nu simți să-l ajuți. Dar nu-l lovi mai tare.
Poți interveni doar dacă ți se cere explicit ajutorul
Există destul de mulți oameni care suferă de complexul ”salvatorului”. Vrei nu vrei ei te vor salva, îți vor sări în ajutor. Ei se simt obligați să te ajute chiar dacă nu le ceri ajutorul. Iar ca rezultate, deseori apar situații complicate și cu un mare stres emoțional.
Ajutorul se oferă atunci când este cerut. Nu interveni în mod direct în viața celuilalt. Fac o scurtă paranteză: nu mă refer la situații extreme când viața unei persoane este în pericol. Discutăm de situații normale, de zi cu zi.
Sfaturile se încadrează tot ca ajutor pe care-l poți oferi. Dacă nu ți-a cerut nimeni părerea, nu ți-a cerut sfatul taci și ascultă. Nu te băga. Cel mai adesea se întâmplă situația în care cineva vine către tine și ți se destăinuie, îți spune ce are pe suflet fără a-ți cere părerea. Tendința noastră este de a-l ajuta, de a-i oferi un sfat pentru că interpretăm greșit reacția lui. Omul respectiv poate vrea doar să fie ascultat. Poate el știe exact ce are de făcut și discutând cu tine el își pune ordine în gânduri și emoții. Vrei să-i oferi un sfat: întreabă-l ”Îmi permiți să-ți ofer un sfat?”. Dacă îți răspunde pozitiv poți să-i oferi sfatul. Dacă te refuză sau te ignoră atunci păstrează-ți propriile păreri.
Similar și cu toate acțiunile pe care le putem întreprinde prin care îi putem ajuta pe ceilalți. Cere permisiunea de a interveni. Este extrem de important aceste lucru deoarece intervenind fără aprobare este o violare a unui spațiu personal, o încălcare a liberului arbitru și poate duce la o complicare inutilă a vieții amândurora. Atunci când intervii fără a ți se cere explicit ajutorul acționezi ca un agresor chiar dacă intențiile tale sunt curate. Poate nu este rolul tău să intervii în acel moment. Poate persoana respectivă trebuie să învețe să ceară ajutor. Oferindu-i acel presupus ajutor tu nu-l ajuți ci dimpotrivă.
Info: AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.
Ajută doar dacă o poți face, dacă ești în stare
Atunci când cineva îți cere ajutorul nu este obligatoriu să răspunzi da. Ai de ales. Întotdeauna ai de ales. Cineva ajunge într-un punct critic nu în mod accidental, din întâmplare. Acel moment critic este rezultatul a numeroase decizii incorecte, comportamente și atitudine greșite. Nu ești tu responsabil pentru tot ceea ce a trăit individul respectiv până atunci.
Poți refuza să ajuți chiar dacă dorești să ajuți dar nu te pricepi. Și este indicat să refuzi să ajuți atunci când habar nu ai cum să o faci. Intenția nu este suficientă. Trebuie să ai și puterea de a ajuta.
Este ca atunci când cineva te întreabă pe stradă cum se poate ajunge într-un loc. Tu vrei să-l ajuți dar nu știi clar unde este locul. Ideal ar fi să spui ”Îmi pare rău dar nu te pot ajuta”. Dar dacă îți dai cu părerea și îi spui să meargă într-o direcție îl vei încurca și mai mult. Dacă eu merg pe stradă și un om pică în fața mea tot ce pot face este să sun la 112. Nu mă apuc să fac pe medicul sau să-i ofer primul ajutor fiindcă nu mă pricep. Sunt șanse mari să-i fac mai mult rău.
Nu trebuie să ne fie teamă să spunem ”Îmi pare rău dar nu te pot ajuta!”. Deseori îi faci un bine persoanei pentru că astfel nu va pierde timpul cu tine, nu vei deveni un obstacol pentru el și se va duce acolo unde poate fi ajutat.
A știi când nu ești în stare să ajuți și a acționa ca atare este un mare lucru. Este un indiciu al unui nivel ridicat de maturitate și putere personală.
Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.
Ajută așa cum are omul nevoie nu cum vrei tu
Vrei să ajuți, ți se cere explicit ajutorul și ai resursele și puterea de a o face. Foarte bine. Acum este important să ajuți așa cum își dorește persoana nu cum vrei tu. Dacă nu ajuți așa cum ți se cere, celălalt nu-l va percepe ca ajutor, îl va refuza și acest lucru se va întoarce împotriva ta.
Atunci când îți oferi suportul și identifici o soluție mai bună decât cea a persoanei respective discut-o cu el. Prezintă-i alternativa și lasă-l să aleagă. Dar nu condiționa ajutorul oferit de soluția aleasă. ”Te ajut, nici o problemă. Dar uite, o altă variantă. Ce zici?”.
Evită să acționezi conform planului și ideilor tale – excepție fac situațiile în care ți se dă mână liberă. Dar în majoritatea cazurilor, ajutorul este destul de explicit și clar. Chiar dacă l-ai putea ajuta mult mai bine e posibil ca persoana să nu fie pregătită pentru o astfel de soluție. Și ca urmare, nu o poate înțelege și accepta.
Cel mai adesea acest tip de abordare greșită, a ajuta așa cum crezi tu mai bine, se întâmplă în relațiile bazate pe autoritate: părinți versus copii, șefi vs subalterni etc. Cel care se află într-o poziție de putere crede că știe mai bine ce are nevoie celălalt. Soluția oferită generează mai multe probleme și complică întreaga situație.
A ajuta pe celălalt înseamnă uneori a a acționa diferit de cum ești obișnuit. Un lucru destul de dificil de realizat. Este o mare provocare pentru fiecare din noi să ajutăm așa cum e nevoie nu cum ne este nouă confortabil.
Puterea blândeții
Blândețea este puterea supremă. Blândețea înseamnă compasiune, atenție, echilibru și fermitate. Înseamnă să acționezi corect și fără a forța lucrurile. Atunci când ajuți este ideal să acționezi cu blândețe. Nu tu te afli într-un punct delicat ci cel care-ți cere ajutorul. Când ți se cere și-ți oferi ajutorul nu este vorba despre tine ci despre nevoia celuilalt.
Deseori blândețea este văzută ca un slăbiciune. Acest lucru se datorează faptului că este asociată cu toleranță fără limite și acceptare a tot ce vine din exterior. Nimic mai fals. Blândețea este centrare pe interior și echilibru total în manifestare. Te poți lupta cu celălalt într-un formă blândă. Știi că-l poți răni dar nu o faci. Reacția ta este diminuată și exact cât trebuie pentru a menține lucrurile în echilibru.
Există două mari moduri în care poți ajuta: activ (Yang) și pasiv (Yin). În fiecare situație este bine să te gândești care este abordarea potrivită.
Abordarea Yang înseamnă să devii proactiv, să faci ceva concret pentru celălalt. Ajutorul este sub forma acțiunii, intenției manifestate direct.
Abordarea Yin înseamnă să sprijini fără a acționa în mod evident. A asculta pe cineva este o abordare Yin. A-i oferi un sprijin material tot Yin este.
Din perceptiva mea, abordarea Yin este mult mai puternică și ajutorul oferit este mult mai profund. Cu abordarea Yang îi oferi celuilalt peștele. Cu abordarea Yin îl poți învăța să pescuiască. Atunci când ni se cere ajutorul tendința naturală este de a acționa Yang, de a face ceva. Dar în majoritatea situațiilor abordarea Yin este cea mai eficientă. A asculta, a susține pe celălalt în rezolvarea problemei cu care se confruntă poate fi mult mai greu de realizat. Uneori e mai simplu să facem ceva punctual și să ne vedem de treaba noastră.
Să nu înțelegeți că abordarea Yin este cea corectă iar cea Yang greșită. Nu. Trebuie raportat la situație și ținut cont de tot ce am discutat până acum. Decizia îți aparține. Tu hotărăști ce fel de abordare poți avea și cum poți ajuta.
Scriind acest articol mi-a venit în minte o altă temă: cum să te lași ajutat. Personal, îmi este mai ușor să ajut decât să fiu ajutat. Așa că am o temă la care să lucrez și voi scrie despre subiect atunci când va fi momentul.
Te invit să te abonezi la newsletter pentru a primi un email de fiecare dată când public ceva nou.
Toate bune,
Dan