Control versus autocontrol
Timp de 2,5 milioane de ani oamenii s-au hrănit adunând plante și vânând animale care trăiau și se înmulțeau fără intervenția lor. […] Toate acestea s-au schimbat acum circa 10.000 ani, când sapiens au început să-și dedice aproape întregul timp și efort pentru a manipula viețile câtorva specii de animale și plante. De la răsăritul și până la apusul soarelui, oamenii semănau, udau plantele, smulgeau din pământ buruienile și duceau oi la păscut pe pășuni de cea mai bună calitate. Această muncă, credeau ei, avea să le furnizeze mai multe fructe, grâne și carne. Era o revoluție în modul în care trăiau oamenii – Revoluția Agricolă.
Sapiens, scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari
Nevoia de control este o caracteristică importantă a omului și a societății moderne. Ea derivă de acum 10.000 de ani, când omul a trecut de la vânător-culegător la agricultor. Din acel moment, omul a căutat să domesticească natura, să controleze exteriorul și să-l supună propriei voințe. Astfel nevoia de control a crescut și ea a fost transmisă de la generație la generație, amplificându-se cu fiecare val.
Prin control mă refer la atitudinea omului de a supune ceea ce este în afara lui. Prin autocontrol mă refer la atitudinea omului de a se adapta la condițiile exterioare și a se supune pe el însuși. Această atitudine, fie ea control sau autocontrol, se manifestă în toate aspectele vieții, de la material la subtil, spiritual. În cadrul acestui articol voi aborda controlul din perspectiva personală, individuală.
Controlul se asociază adeseori cu ideea de putere. Iar falsa prezumție este că puterea ta crește pe măsură ce controlul devine mai puternic. Vedem acest lucru în viața exterioară, în plan social, politic, economic. Marea problemă a controlului este că ignoră una din caracteristicile fundamentale al lumii în care trăim: totul este trecător, tot ce se naște va dispare la un moment dat.
Societatea în care trăim este una care încurajează oamenii să devină atașați de ideea de control. Școala este un bun exemplu. Copiii sunt învățați să controleze exteriorul, să se concentreze pe factorii exteriori și nu pe interior, pe autocontrol. Ei trebuie să fie atenți la profesor, la mișcările lui, la momentul oportun să ridice mâna, să fie ascultat, să chiulească, să învețe, să tacă etc. În loc ca școala să se centreze pe dobândirea cunoașterii, ea se centrează pe formă, pe metodă, pe organizare, pe structură…pe exterior. Ea caută să penalizeze elevul și nu să-l ajute să se dezvolte. Ca să fie clar: nu e vorba de profesor ci de sistem, de întreg mecanismul.
Noi de mici suntem învățați să controlăm lucrurile. Aparent ni se impune să fim disciplinați. Dar scopul disciplinei oferite în școli este doar pentru a face sistemul să funcționeze. Nu este o disciplină care să întărească cu adevărat copilul. Ni se cere să fim cuminți dar fără a fi învățați cum să ne calmăm emoțiile și stările interioare.
Având această bază, copilul se transformă în adultul care va perpetua această formă de control exterioară fără a avea un minim de autocontrol.
Info: AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Analize astrologice personalizate. Înregistrare gratuită.
Dar ce înseamnă autocontrolul?
Autocontrolul înseamnă în primul rând conștientizarea propriilor reacții, stări, impulsuri. Atunci când ești în control și vrei să faci ceva, tu ești prizonierul factorilor externi fără a observa o secundă ce se întâmplă pe interior. Autocontrolul înseamnă să fii permanent conștient de ce se întâmplă în mintea și în sufletul tău. Astfel poți lua decizii și acționa într-un mod mult mai eficient.
Practic, fără autocontrol tu doar reacționezi la ce vine din exterior. Dorințele tale nu sunt decât o manifestare a unor stimuli exteriori. Ești condus în totalitate de 2 factori: frică și lăcomie. Atunci când ai autocontrol tu te poți detașa și urmări care-ți sunt reacțiile interiore și care ar fi modul automat de a răspunde. De abia în acel moment poți face o schimbare.
Autocontrolul te ajută să rămâi cu adevărat centrat pe tine. Altfel atenția ta este permanent atrasă de ceea ce mișcă în jurul tău. Copilul este atent la mișcările și reacțiile profesorului și mai puțin la ceea ce acesta transmite ca învățătură.
Info: Profilul astrologic al copilului tău – află care îi sunt punctele forte, punctele slabe și cum îl poți ajuta să se dezvolte armonios.
Autocontrolul nu înseamnă reprimare! Este o mare eroare care se face atunci când se discută despre acest subiect. Este normală această confuzie pentru că ea provine de la cineva care aplică controlul.
Să luăm un exemplu: furia. Cu toții avem momente când ne simțim furioși și vedem roșu în fața ochilor. Furia aduce cu sine foarte multă energie și care trebuie manifestată. Atunci când ești pe modulul control vei deveni furia respectivă și vei acționa considerând că e normal să te manifești într-o formă agresivă. Furia pune stăpânire pe tine.
Autocontrolul îți permite să îți dai seama că ai devenit furios. O parte din tine observă cealaltă parte din noi care s-a înfuriat. Fiecare dintre noi are acest rol de martor interior. Cu cât ne poziționăm mai puternic în acest rol de martor cu atât putem să dobândim un autocontrol mai avansat.
În momentul în care tu îți observi furia vei identifica rapid cauzele reale și tipul după care se manifestă. În acel moment, tu vei știi ce să faci cu furia ta și ea nu te va controla. Nu o vei reprima, băga sub preș încercând să fii calm ci o vei manifesta într-o formă mult mai bună. Furia pe care o vei manifesta va fi una controlată, în sensul în care energia degajată va fi dozată eficient. Acest lucru îți va permite să te oprești din furie atunci când dorești.
Din practica personală, am observat că atunci când îmi observ furia interioară și încep să o analizezi ea scade foarte mult din intensitate. Înțelegerea pe care o capăt vis-a-vis de cauzele aceste stări mă ajută să merg la sursă și să aduc lucrurile în echilibru. Se întâmplă automat pentru că mintea noastră are mecanismele necesare pentru a ne aduce la starea de echilibru. Dar are nevoie de informații și o comandă fermă. Dacă tu devii furios, mintea ta înțelege că aceasta este comanda dorită și se manifestă ca atare. Dacă rămâi în poziția de martor, mintea va observa furia și o va percepe ca dezechilibru. Altfel o vede ca stare normală.
Info: Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro
Cum îți poți crește gradul de autocontrol?
Înainte de a răspunde la această întrebare e necesar să aduc o clarificare: nu există 100% control sau 100% autocontrol. În realitate cele 2 atitudini se îmbină. Important este ca nivelul de autocontrol să fie cât mai ridicat. În acest fel controlul asupra exteriorului se echilibrează. Atunci când ești furios și cineva îți spune să te calmezi de obicei te enervezi și mai tare. Dobândirea autocontrolului îți schimbă atitudinea și nu mai devii ”păpușa” exteriorului.
Autocontrolul se crește prin introspecție. Acest lucru presupune un efort susținut în a te observa în tot ceea ce faci. La început te-ar ajuta să lucrezi pentru a-ți crește gradul de concentrare a minții. La majoritatea dintre noi mintea este ca o maimuță turmentată care sare de la o idee la alta și cu greu poate rămâne centrată pe ceva anume.
Meditația este o formă practică și utilă prin care îți poți crește puterea de concentrare și autocontrol. Există numeroase forme de meditație. În esență ce trebuie să faci este ca în mod constant, ideal ar fi zilnic, să petreci un timp în care să stai liniștit să te observi. Cea mai simplă meditație este să te așezi pe un scaun/fotoliu confortabil și să stai 10-15 minute observându-ți respirația și eliminând gândurile care îți vin în minte. Pare simplu dar în practică e mai dificil Maimuța nu se va lăsa ușor. Ai nevoie să fii ferm și constant în practica ta.
Nu există soluții miraculoase care să te ducă spre autocontrol. Este un proces de interiorizare pe care tu trebuie să-l faci. Cei din exterior te pot susține, te pot ajuta să rămâi centrat pe ceea ce ai de făcut. Dar munca este a ta. Realizează exercițiul de mai sus timp de 2 săptămâni în fiecare zi și ai să vezi efectele. Până nu-l faci nu vei putea simți schimbările interioare.
Pe lângă meditație este necesar ca în permanență să-ți observi reacțiile și stările. Atunci când apare o iritație observ-o. Spune în mintea ta ”hmm, m-am enervat. Oare de ce? De unde vine această stare?”. La fel și cu emoțiile pozitive. Nu le bloca. Doar observă-le. La început vei reuși să-ți dai seama că ești furios dar în secunda următoare să devii furia respectivă. E normal. Ai nevoie de mai mult timp și practică pentru a putea să menții acel autocontrol minim pentru a nu mai fi acea furie.
Eu sunt un tip furios. Este natura mea interioară să manifeste această energie a furiei. Când eram mai tânăr eram extrem de furios chiar dacă de cele mai multe ori mă controlam. Adică reprimam trăirea și nu o înțelegeam. Acum, după ani buni de practică, reușesc în proporție de 90% să dizolv furia care apare în interior. Astfel nu se acumulează acea tensiune care să ducă la explozie. Și când mă refer la dizolvare nu înseamnă reprimare ci înțelegere-cunoaștere-integrare a acelei energii aflate în dezechilibru. Furia mea provine de la o conflict interior între 2 mari forțe: cea care vrea să acționeze acum, în acest moment și cea care vrea să planifice lucrurile înainte. Având această construcție interioară adesea când realizez ceva sunt prins între a acționa spontan sau a planifica pe mai târziu. E ca și cum ar fi 2 Dani în mine: unu zice sari acum iar celălalt sari mai târziu. Crescându-mi autocontrolul eu am reușit să mă poziționez în rolul de martor și să înțeleg că cei 2 Dani există în mine dar eu sunt mai multe decât ei doi. Prin urmare eu pot decide cum să acționez la un nivel superior celor 2 Dani și astfel încât tensiunea este eliminată imediat. Cei doi sunt în continuare în mine și mă așteaptă la cotitură. Dar pe măsură ce devin mai centrat, cu atât puterea lor scade.
În acest fel, autocontrolul mă ajută pe mine să devin o versiune mai bună a mea. Nu e nimeni perfect și cu toții avem astfel de conflicte interioare. Introspecția te ajută să ajungi în centrul tău în poziția de martor care îți dă cu adevărat putere. Atunci când ești în centrul ființei tale ai autoritate asupra celorlalte părți constitutive.
Procesul de trecere de la control la autocontrol nu este unul ușor. Din acest motiv, lumea nu prea reușește să aibă autocontrol. E nevoie de răbdare și tenacitate. Trebuie să vrei cu adevărat să te schimbi. Elementul cheie îl reprezintă practica continuă. La început te vei împiedica. Nu e nici o problemă. Continuă pentru că doar în acest mod vei învăța.
Dacă vrem să schimbăm ceva în lumea în care trăim și să o facem mai bună atunci trebuie să plecăm de la noi înșine și de la copii. Cum ar fi ca în cadrul programului educațional să fii învățat să te asculți, să-ți observi stările și cum să-ți crești gradul de concentrare. Și mai ales cum să înveți. Sistemul ne cere să învățăm dar nu ne explică ce înseamnă acest lucru. Fiecare dintre noi are un mod aparte de a învăța și asimila informația. Realizând profilele astrologice ale copiilor am observat că cele mai multe dificultăți apar atunci când copilul este obligat să învețe, să asimileze informația într-o formă care nu-i este caracteristică. Nu copilul e problematic ci mediul, sistemul în care funcționează.
Atunci când ai suficient autocontrol vei putea să iei decizii mult mai bune pentru tine. Nu vei mai reacționa la tot ce ți se zice, la toanele șefului, la faptul că plouă, ninge sau că ți s-a servit cafeaua rece. Fără autocontrol, mediul exterior are putere asupra ta. Ești doar o minge de ping-pong care se duce acolo unde este trimisă.
Adevărata putere este cea interioară. Cu cât reușești să rămâi mai mult centrat pe martorul interior cu atât vei avea o libertate mai mare în acțiunile tale. Dacă timp de 10, 20, 30.. de ani ai fost educat în a a controla exteriorul, ai nevoie de cel puțin 2-3 ani să faci o schimbare semnificativă în atitudinea ta. Nu te aștepta la soluții miracol. Nu există deoarece noi trebuie să parcurgem singuri drumul către interior. Nici unul dintre marii învățați ai omenirii nu a dus pe nimeni către interior. Ei doar au susținut și ghidat procesul individual.
Sper să-ți fie de folos cele scrise mai sus. Fiecare minut pe care îl petreci cu tine, lucrând la a te cunoaște este un minut câștigat.
Dacă vrei să înveți astrologie sau tarot te invit la cursurile video Ascella
Toate bune,
Dan