50 de clasici Spiritualitate – lectura recomandată

În prezent, volumul de informații la care avem acces este uriaș. Marea noastră dificultate este de a găsi sursele autentice, ideea originală și informația cu adevărat valoroasă. Din acest motiv apreciez foarte mult munca lui Tom Butler-Bowdon. Într-o serie de cărți intitulate ”50 de clasici” acesta abordează teme diferite prezentând o sinteză a 50 de cărți relevante pentru domeniul respectiv.

Recent am finalizat de citit ”50 de clasici Spiritualitate” , tradusă și publicată la Editura Litera. Anterior citisem ”50 de clasici în Economie” în versiunea originală în engleză. La rând așteaptă alte 3 cărți din serie : psihologie, politică și filosofie.

50 de clasici Spiritualitate - recomandare lectură

Practic, prin intermediul fiecărei cărți, ai ocazia de a parcurge rezumatul și ideile principale a altor 50. Pentru mine este un excelent punct de plecare pentru a descoperi lecturi ulterioare, cum e cazul ”50 de clasici Spiritualitate” sau de a căpăta o imagine de ansamblu asupra unor idei și principii dintr-un domeniu pe care nu doresc să-l aprofundez – a fost cazul ”50 de clasici în Economie”.

Fiind astrolog, atunci când descopăr un autor nou, îi studiez harta pentru a vedea în ce măsură scrierea lui se reflectă în structura lui internă. Tom Butler-Bowdon este un nativ Scorpion cu Mercur retrograd tot în Scorpion. Această poziționare a lui Mercur indică o profunzime extraordinară și o capacitatea de a merge dincolo de aparențe, de suprafață. Mercur se află și într-un aspect favorabil cu Jupiter aflat în Fecioară și care îi conferă o capacitatea extraordinară de a sintetiza, de a prezenta informațiile într-un mod obiectiv și detașat. Cu alte cuvinte, harta lui Tom m-a convins că ceea ce scrie este autentic și are valoare. Nu este doar un scriitor care doar vrea să scrie o carte din alte cărți ci cineva care înțelege cu adevărat subiectul.

”50 de clasici Spiritualitate” ne introduce în lumea cărților cu tematică ”spirituală” abordând domenii și direcții variate. Am fost plăcut surprins să regăsesc în această listă cărți pe care deja le-am citit și de care habar nu aveam că sunt relevante pentru acest domeniu – de exemplu Gary Zukav – Lăcașul Sufletului. Am regăsit alte cărți despre care am auzit dar pe care încă nu le-am citit.

Fiecare carte prezentată îmbracă forma unui capitol. Sunt 50 de capitole în carte iar la fiecare din ele se prezintă în 3-4 pagini un rezumat al ideilor cărții respective și o scurtă prezentare a autorului. Ceea ce-mi place la Tom este că el caută să rămână imparțial dar păstrând un nivel de cunoaștere profundă. Atunci când o carte sau un autor prezentat este destul de discutat și combătut el prezintă și acele puncte de vedere și ne lasă pe noi cititorii să tragem propriile concluzii.

Recomand ”50 de clasici Spiritualitate” deoarece este o ocazie excelentă pentru a te familiariza cu numeroasele forme în care se manifestă tema spiritualității. Este un punct de plecare pentru un studiu ulterior, pentru a a-ți da seama ce ai dori să explorezi în continuare.

Dintre autorii menționați în această carte amintim: Carlos Castaneda, Pema Chödrön, Zhuangzi, Epictet, G.I. Gurdjieff, Dag Hammarskjöld, Abraham Joshua Herschel, Hermann Hesse, Carl Jung, Krishnamurti, C.S. Lewis , Michael Newton, Thich Nhat Hanh, Idries Chah, Shunryu Suzuki, Eckhart Tolle, Chögyam Trungpa, Simone Weil, Ken Wilber etc.

Lectură plăcută!

Dan

Photocredits