A fi bărbat – perspectivă astrologică
În ultima vreme, se tot discută despre masculin, feminin , ce înseamnă una, ce înseamnă alta. Dacă mai adăugam și introducerea de noi genuri în vocabularul nostru – non-binar – putem spune că se produce o mare ciorbă din care puțini mai înțeleg ceva. Mă gândesc în special la cei mai tineri. Măcar, până acum ceva timp, conexiunea cu natura biologică era mult mai puternică. Odată cu apariția tehnologiei, omul a dezvoltat tendința de a uita de natura lui biologică și se crede doar ”creier virtual”. Cine știe, poate vom ajunge în punctul în care să putem renunța la natura noastră biologică și să fim tehno-umani. Dar până atunci rămânem ancorați în natura noastră biologică.
Scopul acestui articol este de discuta despre ce masculin și feminin din perspectivă astrologică. Mai precis despre ce ar însemna să fi bărbat și femeie. E clar că va urma un articol despre ce înseamnă a fi femeie. Am început cu bărbatul că ăsta sunt, asta am în dotare.
Doresc să menționez că lucrurile pe care le voi scrie sunt strict dpdv astrologic și nu psihologic, filosofic etc. Chiar dacă vom discuta despre lucruri comune punctul de plecare este teoria astrologică.
Cum putem aborda acest subiect?
Simplu: plecăm de la cercul zodiacal și a sa înțelepciune. Avem 12 semne zodiacale care descriu 12 arhetipuri fundamentale care se manifestă în lumea în care trăim. Ele au bază cele 4 elemente: Foc, Aer, Apă , Pământ – cele 4 super-arhetipuri. La rândul lor acestea au la bază cele 2 polarități: Yin/Yang, Feminin/Masculin, Cald/Rece etc. Info: află ce sunt cele 4 elemente și cum se regăsesc în tine!
Prin urmare ”a fi bărbat” poate fi definit dacă ne uităm la cele 6 semne zodiacale Yang/Masculine: Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător și Vărsător. Similar, ”a fi femeie” poate fi definit dacă ne uităm la cele 6 semne zodiacale Yin/Feminine: Taur, Rac, Fecioară, Scorpion, Capricorn și Pești.
Cele 6 semne masculine descriu 6 calități/atribute care ar trebuie să se regăsească în bărbatul ”perfect”. Am putea spune că ele ar defini arhetipul bărbatului. Acest bărbat ”perfect” ar fi partenerul ”perfect” pentru femeia ”perfectă”. Departe de noi toți această perfecțiune. Dar aceste calități reprezintă o perfecțiune la care putem aspira, spre care putem tinde. Ele acționează ca un ghid care ne ajută să fim în echilibru. Fiecare dintre noi are o rețetă particulară deși suntem formați din aceleași ingrediente.
A fi bărbat înseamnă să manifești echilibrat cele 6 atribute date de cele 6 semne masculine. Haideți să le luăm pe rând și să vedem care ar fi acestea:
a) Berbec – natură luptătorului care are curajul de a acționa, de a lupta, de a apăra, de a iniția. Este impulsul care ne scoate din zona de confort, din familiaritatea lumii pe care o cunoaștem și ne face să împingem limitele. Indică și natura competitivă, care face ca bărbatul să intre în competiție cu alți bărbați pentru a cuceri o femeie. Este modul în care natura se asigură că doar cei mai puternici ajung să aibă urmași. Acum cu noile tendințe în dezvoltarea societății s-a cam dus treaba asta. Berbecul dezechilibrat duce la agresivitate/violență sau lașitate și fuga din fața vieții. Un bărbat echilibrat manifestă acest atribut al Berbecului într-un mod armonios evitând extremele.
b) Gemeni – eroul care pleacă în procesul de auto-descoperire. Arhetipul Gemenilor este cel care ajută bărbatul să caută diversitatea, să descopere noi locuri/lucruri/experiențe – curiozitatea este un atribut important la Geamănului. Fără această calitate ar rămâne blocat la un nivel instinctual al Berbecului care nu ar avea capacitatea de a învăța din experiențele avute, din ”luptele” pe care le duce. Geamănul aduce capacitatea de a discerne, de a analiza și evalua situațiile prin care treci. Geamănul ajuta bărbatul să-și dezvolte noi abilități. El introduce și natura dualității în structura masculină: se poate eschiva de la un răspuns, de la o reacție cerută dar care nu este necesară. Această natură duală este necesară pentru a depăși stadiul de ”ghioga mea” e mai tare și a deschide ușa către un dialog. Geamănul dezechilibrat poate face pe un bărbat mincinos și pe care nu te poți baza.
c) Leu – bărbatul care este conștient de puterea lui , de cine este. Este etapa în care, deja fiind plecat în procesul de auto-descoperire în faza anterioară a Gemenilor, își descoperă propria putere și își construiește o identitate clară. Prin arhetipul Leului bărbatul devine o prezență fermă, stabilă și care, prin puterea lui, oferă protecție, confort și siguranță. El nu mai este un bărbat în devenire ci devine bărbat. Masculinitatea nu mai este ceva de căutat ci este dobândită în interior. Prin arhetipul Leului, un bărbat își manifestă rolul de forță creatoare, coagulând în jurul lui resursele necesare pentru progres. Respectul de sine dar și al celor din jur este tot o calitate a Leului. Un Leu dezechilibrat face ca bărbatul să devine egocentric, narcisist și care ignoră nevoile celor din jur.
d) Balanță – poate pare surprinzător că acest semn zodiacal este masculin, Yang. În realitate, arhetipul Balanței este unul activ, masculin și aduce bărbatului capacitatea de a negocia, de a stabili alianțe, de a căuta armonia și pacea. Este în semnul opus Berbecului. Este pacea raportată la război. Bărbatul echilibrat trebuie să fie capabil să trăiască atât pe timp de pace cât și pe timp de război. Prin energia Balanței el învăță să negocieze, să facă comerț, să stabilească relații. El trece dincolo de ”al meu” și împinge energia, lumea către ”al nostru” prin crearea unui punct de vedere comun. Prin arhetipul Balanței mai mulți bărbați pot fi capabili să conlucreze pe timp de pace într-un mod non-competitiv. Un ”balanț” dezechilibrat face bărbatul să devină nehotărât, bârfitor, ofticos pe ceilalți și frustrat.
e) Săgetător – este capacitatea energiei masculine de a căuta să împingă și mai mult limitele. Prin acest arhetip, bărbatul devine explorator al vieții. Este la polul opus la Gemenilor. Dacă la Gemeni bărbatul învață din ceea ce experimentează, la Săgetător își definește înainte ceea ce se dorește a experimenta. Alege conștient și fără a fi obligat. Aici primează adevărul iar căutarea de sens, de scop devine mult mai importantă decât simpla supraviețuire. Prin arhetipul Săgetătorului, bărbatul aduce speranța, viitorul, aduce ordinea în lumea haotică în care trăim. Arhetipul Săgetătorului este cel al exploratului care dorește să afle ce este dincolo de granița lumii, dincolo de familiar. Un Săgetător dezechilibrat, face ca bărbatul să se transforme într-un deținător absolut al adevărului care se ridică deasupra tuturor, un aventurier care nu-și asumă nici o responsabilitate, un manipulator al adevărului.
f) Vărsător – este capacitatea energiei masculine de a coagula comunități. Este opus arhetipului Leului care indică lumea privată. Prin arhetipul Vărsătorului, bărbatul susține și slujește tribul și se ridică deasupra intereselor pur personale. Vărsătorul aduce și nevoia de libertate, independență care care caută cabărbatul să nu devină ”sclavul” altuia. Normal că acest lucru se întâmplă în lumea reală. Dar arhetipul Vărsătorului ne asigură că revolta, revoluția va veni negreșit. Un bărbat, prin arhetipul Vărsătorului, trebuie să lupte pentru libertatea tuturor, nu doar a sa. El trebuie să respecte și să asigure această libertate a omului de a-și alege propria cale. Un Vărsător dezechilibrat, face ca bărbatul să devine incapabil în a-și asuma responsabilități în cadrul ”tribului”, sau să devine un anarhist, un revoluționar etern – sau ”gică contra” pe românește.
Acestea ar fi cele 6 atribute principale care ar defini un bărbat ”perfect”. Probabil că mulți dintre voi ați spune : Dane, și femeile manifestă aceste lucruri! Corect, așa este. Dar aceste 6 atribute în manifestarea feminină nu sunt la fel de importante ca în manifestarea masculină. A fi femeie nu este influențată de cele 6 atribute masculine. Noi nu suntem bărbați/femei perfecte – adică noi suntem un mix de Yin/Yang și nu energii pure. Acest lucru înseamnă că în fiecare dintre noi se regăsesc și se manifestă ambele polarități.
Ceea ce am indicat mai sus ar reprezenta o definiție a ”bărbatului perfect”. Un etalon la care, noi bărbații ar trebui să ne raportăm pentru a fi în echilibru. Atunci când una dintre cele 6 calități este folosită mai puțin sau mai mult apar dezechilibre și probleme în viața unui bărbat. Mă refer la probleme interne de raportare a lui la propria masculinitate. Cele 6 energii (Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător și Vărsător) sunt necesare a fi echilibrate în fiecare bărbat.
Ar fi mai multe de discutat legat de acest subiect. Am dorit doar să inițiez o discuție legată de această temă. Am plecat foarte mult de la faptul că acum se manifestă în lumea din jurul nostru o energie masculină la extremă: fie prea slabă, fie toxică – prea puternică. Dacă ne uităm cam la toți care se declară – mai ales în mediul online – ”masculi” vom vedea foarte ușor dezechilibre majore dacă ne raportăm la cele 6 atribute. Ideea de ”alpha male” este doar un abuz și o exagerare a arhetipului Leu. Este o schilodire a conceptului de bărbat, de masculin pentru că elimină restul de 5 atribute.
Din punctul meu de vedere, un bărbat ”adevărat” este cel care integrează armonios toate cele 6 arhetipuri masculine: este curajos (Berbec), este curios și comunicativ (Gemeni), este sigur de sine și protejează pe cei din jur (Leul), are capacitatea de a stabili parteneriate și a lucra cu ceilalți (Balanță), caută adevărul și să înțeleagă lumea (Săgetătorul) și lucrează pentru binele comunității (Vărsătorul).
Pe vremuri, în toate comunitățile umane exista un proces de devenire a bărbatului. Era un proces foarte clar prin care băiatul se transforma în bărbat. Treptat, acest proces de maturizare, de transformare, s-a diluat și cumva vârsta la care un ”el” devine bărbat a crescut. Dacă înainte pe la 14-15 ani treceai prin acest proces acum cred că pe la 30-40 de ani se întâmplă acest lucru. Glumind putem spune că dacă înainte testul era să supraviețuiești singur în pădure departe de tribul tău pentru câteva zile pentru a-ți dovedi bărbăția, acum te poți numi bărbat după primul divorț.
Voi reveni cu articolul despre energia feminină.
Toate bune,
Dan
Photocredits