A fi femeie – perspectivă astrologică

În cadrul articolului anterior, am discutat despre ce înseamnă să fii bărbat din perspectivă astrologică. Acum vom continua cu ce înseamnă să fii femeie, tot din perspectivă astro.

Scriam în postarea anterioară că din cele 12 semne zodiacale, 6 sunt arhetipuri Yin/Feminine (Taur, Rac, Fecioară, Scorpion, Capricorn și Pești.) și 6 sunt Yang/Masculine (Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător și Vărsător).

Cele 6 semne feminine descriu 6 calități/atribute care ar trebuie să se regăsească în femeia ”perfectă”. Am putea spune că ele ar defini arhetipul femeii. Această femeie ”perfectă” ar fi partenera ”perfectă” pentru bărbatul ”perfect”. Scriam în articolul anterior ”Departe de noi toți această perfecțiune. Dar aceste calități reprezintă o perfecțiune la care putem aspira, spre care putem tinde. Ele acționează ca un ghid care ne ajută să fim în echilibru. Fiecare dintre noi are o rețetă particulară deși suntem formați din aceleași ingrediente.

A fi femeie înseamnă să manifești echilibrat cele 6 atribute date de cele 6 semne feminine. Haideți să le luăm pe rând și să vedem care ar fi acestea:

a) Taur – capacitatea de a păstra, cultiva și gestiona resursele necesare vieții. Este impulsul de a conserva și proteja energia vitală. Prin arhetipul Taurului, definim un prim rol al femeii: capacitatea de a hrăni. Există această concepție, greșită din punctul meu de vedere, cum că bărbatul ar fi cel care vânează și aduce hrana acasă iar femeia stă în prispă și așteaptă întoarcerea lui. Nimic mai greșit! Este adevărat că rolul bărbatului, mai ales prin rolul Berbecului, este de a vâna, în sensul de a face acele activități în care aptitudinile lui fizice sunt mult mai utile. Dar, femeia este cea care transformă vânatul în hrană. În plus, ea nu a stat niciodată așteptând bărbatul cu vânatul. Vânătoarea nu tot timpul este norocoasă și de multe ori era o sursă de hrană fluctuantă. Femeia compensa cu asigurarea resurselor necesare din plante, ciuperci, fructe etc. Ca poveste, nu auzi că bărbatul se ducea să vâneze ciuperci ,zmeură sau ceapă.

Rolul femeii prin arhetipul Taurului are la bază energia masculină a Berbecului dar poate funcționa și independent. O femeie poate trăi și fără ”vânătoarea” bărbatului. Subliniez prin aceste rânduri, faptul că semnele/atributele masculine și cele feminine se completează și se susțin reciproc dar nu sunt dependente una de alta. Foarte mult, în cultura și istoria noastră, s-a insistat pe această dependență între masculin și feminin cu o accentuare falsă a importanței rolului jucat de bărbați. Prin energia Taurului, o femeie are capacitatea de a se hrăni pe sine și de a-i hrăni pe ceilalți. Și nu este vorba de a ”sta la cratiță” ci de o abilitate nativă de a hrăni – și nu mă refer doar la mâncare. O femeie care folosește dezechilibrat acest arhetip va fi una care nu îngrijește resursele pe care le are și nu are capacitatea de a asigura acel nivel minim de securitate necesar supraviețuirii. Taurul dezechilibrat devine hrăpăreț, tot timpul înfometat de mai mult, punând accentul pe consum și nu pe stabilitate.

b) Rac – capacitatea de a de susține viața, de a se îngriji de securitatea casei, familiei, de a crea sentimentul de familie, de apropiere. Prin energia Racului, femeia are capacitatea de a crea CENTRUL, o ancoră atât de necesară energiei masculine. Fără CENTRU, bărbatul ar bântui de colo-colo, fără început și fără sfârșit. Să nu uităm că bărbații se nasc dintr-o femeie. Femeia este CENTRUL bărbatului. Racul este arhetipul care aduce elementul de ancorare, stabilitate și centrează energia masculină. Prin urmare, o femeie să alerge după un bărbat este un non-sens, un mare dezechilibru. E suficient să ne uităm la modul în care se realizează procrearea : un ovul staționar și o puzderie de mici masculi agitați. Se știe exact care e centrul și cine aleargă către cine. Prin arhetipul Racului, femeia este cea care creează ideea de familie, de cămin, de acasă. Bărbatul poate veni cu ”peștera” dar femeia are puterea de a-l transforma în cămin. Un bărbat poate fi în stare să aibă numeroase case, locuințe etc. Dar doar o femeie aduce energia și căldura căminului. Un Rac dezechilibrat, face ca femeia să nu fie capabilă să atragă spre ea ceea ce are nevoie și manifestă o viață ”sterilă” în sensul în care nu construiește acel loc plin de viață. O femeie care nu se concentrează suficient pe propria casă nu poate transforma locuința în cămin. Rămâne doar o peșteră masculină, o colibă a vânătorului.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual! Horoscop personalizat gratuit.

c) Fecioară – capacitatea de a optimiza, organiza și structura viața de zi cu zi. Prin arhetipul Fecioarei, femeia are capacitatea de a crea și susține procese complexe care duc la evoluție și progres. Îi conferă atenția la detalii precum și impulsul de a perfecționa, de a îmbunătăți ceea ce există deja. Este vorba de o inventivitate practică care a scos bărbatul din haos și dezordine și l-a dus într-o zonă mai organizată. Lumea pe care o avem acum se datorează foarte mult acestei energii feminine a Fecioarei care nu s-a mulțumit doar cu ceea ce natura (bărbatul) oferea și s-a apucat de treabă pentru a avea ceva mai bun. Prin arhetipul Fecioarei, omul a reușit să locuiască în zone mai dificile, zone în care fără o organizare excelentă nu poți supraviețui. La tropice viața poate fi mai ușoară, pentru că natura îți oferă permanent hrană și căldură. În alte zone, ai nevoie să te pregătești pentru vremuri mai reci, pentru momente în care accesul la hrană este limitat.

Prin arhetipul Fecioarei, femeia are o capacitatea extraordinară de a organiza viața astfel încât să crească șansele de supraviețuire și de a exista un progres. Data viitoare să ne fie mai ușor, mai bine. Prin natura Fecioarei, femeia devine organizată, chibzuită și concentrată pe eficiență, ordine și curățenie. Starea de sănătate se menține într-un mediu curat și organizat. O Fecioară dezechilibrată, devine haotică și incapabilă să mențină un nivel optim a ”curățeniei” și organizării în viața ei astfel încât progresul întârzie să apară. Ea se lovește în mod constant de aceleași dificultăți. Viața o surprinde tot timpul așa cum iarna îi surprinde permanent pe cei din primării și administrația drumurilor.

d) Scorpion – capacitatea de a gestiona situațiile dificile, momentele grele ale vieții și în fața cărora nu ai nici o putere. Bărbatul pleacă rapid la război. Femeia este cea care rămâne acasă și care trăiește cu grija pierderii celui drag (fie el copil, frate, tată sau soț). Prin arhetipul Scorpionului, femeia are puterea de a rezista în fața greutăților vieții și de a supraviețui. Acesta este și motivul pentru care, deseori ea rămâne prinsă în relații toxice și în situații dificile. Ea poate duce, poate face față la aceste lucruri. Nu înseamnă că trebuie să le ducă. Dar le poate duce. Un bărbat nu-ți stă mult într-un loc care nu-i convine. Femeia are puterea asupra vieții și a morții. Un bărbat zice mai ușor ”mai bine mor decât să…”. O femeie nu va zice acest lucru atât de ușor pentru că ea știe că viața este un lucru rar, greu de obținut și trebuie luptat până la capăt pentru a supraviețui. Bărbatul nu a purtat în pântece în copil și nu i-a dat naștere. Prin urmare, el nu știe cât de greu se formează viața.

Arhetipul Scorpionului vine și cu puterea de a atrage și cuceri pe celălalt. Este ca o contrapondere a naturii de Balanță a bărbatului care începe să socializeze și să zâmbească prea mult. Aici se dezvoltă conceptul de ”al meu”. Tot Scorpionul, conferă femeii capacitatea de a evalua riscurile și de a știi ce înseamnă să pierzi. Ea va evita să riște inutil și va căuta să evite pierderile inutile. Scorpionul, în esență, dă puterea femeii de a face lucruri chiar dacă ele vor duce la o pierdere. Scorpionul face ca viața să merite trăită în ciuda faptului că la un moment dat vom muri. Un Scorpion dezechilibrat, face ca femeie să devine extrem de posesivă și cu o teamă de a-și trăi viața din teama de a nu pierde. Ea nici nu va trăi, nici nu va muri. Va fi într-o zonă între viață și moarte, într-o zonă toxică atât pentru ea cât și pentru cei din jur.

AstroSfaturi – astrologul tău virtual! Horoscop personalizat gratuit.

e) Capricorn – capacitatea de a conduce cu înțelepciune și de a face strategii și planuri. Cel mai adesea, percepem Capricornul ca bătrânul înțelept, ca pustnicul în căutarea lui Dumnezeu. În realitate, cel mai adesea avem o femeie înțeleaptă cu o imensă răbdare și capacitatea de a știi când să acționeze. De la acest arhetip al Capricornului se face că femeile se maturizează mai repede decât bărbații. Femeia are puterea de a învăța mai repede și mai bine din experiențele vieții, de a înțelege mai clar care sunt limitele, restricțiile, ce e permis și ce e dăunător. Tot ea, prin acest Capricorn, are puterea de a se ridica deasupra emoției de moment și de a privi lucrurile cu o mai mare detașare. Poate pare un paradox, pentru că femeia în esență este emoție pură. Dar după ce se manifestă emoția, ea are capacitatea de a fii mult mai lucidă în evaluarea situației. De obicei, bărbatul deja o comite atunci când este pișcat de fund și până să fie lucid deja e prea târziu. Femeia este cea care își asumă responsabilitatea vieții, de a dirija lucrurile să meargă într-o direcție anume. Ea are capacitatea de ghida bărbatul , de a-l pune pe o traiectorie în care să obțină rezultatele dorite în timp și cu răbdare. Prin Capricorn, femeia are puterea asupra timpului. Ea știe că poți pierde o luptă și câștiga un război. Ea știe că nu totul se rezumă la acum, la reacția de moment ci că totul este o curgere. Un Capricorn dezechilibrat, face ca femeia să nu-și asume responsabilitatea propriei vieți ( pentru o femeie, viața ei este egală cu cea a familiei – nu prea există mari diferențe) așteptând tot timpul pe altcineva care să o ghideze și să-i dea o direcție pe termen lung. Ea va întârzia tot timpul în viața ei și va avea dificultăți de a se sincroniza cu etapele naturale ale vieții.

f) Pești – capacitatea de a vindeca și de a se conecta la energia subtilă a Universului. Femeia, prin arhetipul Peștilor, are abilitatea de a vedea dincolo de aparențe, de a avea intuiții, premoniții și simțiri legate de lumea invizibilă. Natura, Universul îi vorbește direct femeii și o ghidează în a face acele lucruri aparent lipsite de logică dar care mai târziu se dovedesc a fi extraordinare. Cum naiba, măi femeie ai știut tu că trebuie să facem asta? Peștii vin și cu capacitatea de a vindeca, atât trupul cât și sufletul. Femeia are capacitatea de a asigura unitatea emoțională a comunității. Ea preia ideea de comunitate de la Vărsătorul masculin și o face vie, o face funcțională. Femeia face ca lucrurile să curgă neobservat. Prin energia Peștilor, ea are puterea asupra gesturilor aparent lipsite de importanță dar care redirecționează energia , în special cea masculină. Este o putere de îmblânzire ce transcende energia sexuală.

Totodată, face ca femeie să devină în sine un secret, un mister. Ea, conectându-se automat la energiile subtile la Universului, transcende natura individului devenind un portal către ceva mai mare. Printr-o femeie se naște un alt om. Datorită energiei Peștilor, femeia nu va fi înțeleasă niciodată. Aici e nevoie de acceptare și nu de înțelegere logică. Misterul va rămâne tot timpul. Asta înseamnă că femeia trebuie să rămână tot timpul misterioasă și să nu-și etaleze toate atuurile. Ea are capacitatea de a țese povești care să capteze auditoriul. Rolul acestor povești este de a menține atenția spre acel ideal al Universului, a energiei feminine și masculine. Bărbatul relatează fapte iar femeia este cea care spune povestea. Peștele dezechilibrat, face ca femeie să fie lipsită de farmec, de mister și o împiedică să viseze și spere. Intuiția ei rămâne blocată și crede că ea singură trebuie să facă totul. Se simte neînțeleasă și izolată.

Acestea ar fi cele 6 atribute principale care ar defini o femeie ”perfectă”. Sunt atribute la care femeile are trebuie să se raporteze pentru a fi în echilibru și a-și manifesta potențialul.

O femeie ”adevărată” este cea care integrează armonios cele 6 arhetipuri feminine: hrănește și susține viața (Taurul), devine CENTRUL vieții și transformă locuința în cămin (Racul), ordonează, eficientizează și permite supraviețuirea în condiții limitative (Fecioara), evaluează riscurile și celebrează viața (Scorpionul), dobândește înțelepciune și răbdarea (Capricornul) și păstrează viu misterul vieții în ea (Peștii).

Modalitățile prin care aceste atribute se manifestă în plan concret sunt extrem de variate. Ele nu limitează femeile în vreun fel ci doar indică că indiferent ce-ți propui să faci, pentru a fi în echilibru și fericită, trebuie să manifești echilibrat aceste atribute.

Se mai pot discuta multe aspecte legat de acest subiect. Deja am în plan un nou articol, o continuare, în care să fac o paralelă între atributele masculine și cele feminine și cum se echilibrează/debalansează reciproc. Vom discuta și despre tema homosexualității, în care energiile masculine și cele feminine se combină și altfel decât modelul clasic.

Sper să fi fost utile aceste informații. Nu uite să te abonezi la newsletter (în partea de sus – stânga a paginii ai link-ul). Orice share este binevenit și apreciat!

Toate bune,

Dan

Photocredits