Spontaneitate versus planificare

A fi spontan sau a-ți planifica activitățile? Cum este mai bine?

Cred că fiecare dintre noi s-a confruntat cu această dilemă la un moment dat. Unii dintre noi au o nevoie de control mult prea mare și automat merg mult pe ideea de planificare, pregătire a fiecărui pas. Alții planifică mult mai puțin și se bazează pe situația de la momentul respectiv. Despre control și autocontrol am mai scris anterior – vezi aici articolul

Există tot felul de curente psihologice, filosofice, ”spiritualiste” care pun accentul pe a trăi în momentul prezent, a te centra pe momentul ”acum” fără a te preocupa de ceea ce urmează. În sine, ideea este una foarte bună dar deseori este incomplet înțeleasă și pusă în practică.

Din punctul meu de vedere, spontaneitatea și planificarea sunt doar perspective ale aceluiași aspect: percepția timpului. Atunci când te concentrezi mai mult pe momentul prezent, pe acum poți deveni spontan în acțiunile tale. Atunci când te concentrezi mai mult pe viitor, ai capacitatea de a planifica următoarele acțiuni. Practic, spontaneitatea și planificarea nu se exclud reciproc. Ele descriu percepții diferite ale timpului.

Marea problemă ar fi faptul că noi gândim în termen radicali, extremi: ori spontan, ori planificat. Ideea de a le combina pe amândouă pare utopică și de multe ori o respingem total. Astfel ajungem să ne situăm într-o extremă în ceea ce privește percepția timpului. Iar extremele de orice fel consumă multă energie și te obosesc rapid.

Dacă ne raportăm la viața organică putem observa că nu există 100% spontan sau 100% planificare. Corpul nostru funcționează căutând să mențină un echilibru între cele 2 comportamente. El stochează energie pe care o eliberează spontan atunci când este nevoie.

Soluția ar fi să încetăm să mai gândim în termeni absoluți și să înțelegem că trebuie să ne situăm într-un interval de echilibru . Fiecare dintre noi este construit diferit. Unii sunt mult mai spontani, iar alții mult mai planificați.

Marea dificultate apare atunci când în interiorul nostru ambele percepții sunt la fel de puternice. Există o parte din noi care își dorește mult să acționăm spontan. Aceasta este completată de o altă parte din noi , la fel de puternică, dar care își dorește planificarea. De aici, derivă tot felul de tensiuni interioare, frustrări și nervozitate.

Care ar fi soluția? Cum putem manifesta atât spontaneitatea cât și planificarea?

AstroSfaturi – astrologul tău virtual. Horoscop personalizat pentru fiecare moment al vieții tale.

Primul pas este de a înțelege că trebuie să te adaptezi la situația cu care te confrunți și să iei o decizie conștientă: e momentul să acționez spontan sau am nevoie de un plan? Dacă nu iei această deciziei în mod conștient, înțelegând că ai de ales vei merge pe tiparele predefinite și subconștientul alege pentru tine. Astfel ajungi din nou la tensiuni interioare și frustrare. Cel mai adesea alegi fix invers: când trebuie să te manifești spontan aplici controlul, planificarea și invers.

În al doilea rând, trebuie să-ți cultivi în viața ta ambele tipare, moduri de a acționa. Este indicat să eviți să mergi doar pe control/planificare sau doar pe spontan. A cultiva te poate duce cu gândul la ideea de planificare. Ceea ce este corect. Avem nevoie de un minim de planificare în viața noastră. Altfel nu vei putea supraviețui.

Planificarea e simplu de cultivat. Îți faci planuri, liste, definești obiective etc pentru perioada următoare. Bineînțeles și aici este o întreagă artă în a ști să-ți planifici corect și echilibrat viața. Vom mai discuta despre acest subiect.

Cum cultivăm spontaneitatea în viața noastră?

Simplu: o planificăm! Este important să ne trecem în agenda noastră momente în care să acționăm spontan. Trecem în agendă un interval de timp ”blank”, complet gol. Planifici să nu-ți planifici!

Poate fi vorba de 1 oră, de 10 minute sau de 1 zi. Dar dacă nu o treci în agendă nu o vei avea. În intervalul de timp stabilit poți face ce vrei. Secretul este să nu te gândești dinainte. Evită să faci lucrul acesta. Nu e ușor dar o poți face.

Ai putea să-ți planifici jumătate de zi, să zicem sâmbătă după-amiaza în care nu faci nici un plan. Și vezi atunci pe moment ce simți să faci, ce-ți apare. Îți poți alege o temă dar nu faci planuri. De exemplu, poți planifica ca luni seara de la 19 la 20 să citești o carte. Dar nu planifici ce vei citi. Vei alege luni la ora 19 ce vei simți să citești.

În acest mod putem manifesta atât natura noastră spontană cât și cea de planificator. Astfel le putem menține în echilibru. Pentru mine, acest echilibru este vital. În structura ființei mele există un Dan care vrea planificare dar și un Dan care vrea spontan. Ambii sunt foarte vehemenți în a se manifesta.

În timp, am făcut pace, cultivându-mi momentele de spontaneitate. Îmi dau voie să fac sau nu fac nimic într-un anumit interval de timp. Din experiență vă spun că viața e mult mai liniștită și mai frumoasă atunci când cultivi spontaneitatea în viața ta.

Eu îmi fac în fiecare luni dimineața un plan săptămânal. În afară de lucrurile bătute în cuie și agreate cu alte persoane – de exemplu cursuri, întâlniri etc – restul activităților nu au o dată fixă. Îmi dau voie să le realizez spontan pe parcursul săptămânii. Astfel îmi dau voie să fac lucrurile pe care le simt la un moment dat. De exemplu, acest articol. Pe lista săptămânii era să scriu un articol pentru blog. Fără subiect, fără termen fix. Doar am păstrat atenția pe ideea că voi scrie un articol. A venit și subiectul, aseară. L-am notat și am lăsat lucrurile să curgă. Acum este marți ora 15:30 și în mod spontan m-am apucat să-l scriu. Aproape l-am terminat. Diseară la 19:30 am un curs online. Până atunci nu am nimic important de planificat. Habar nu am ce o să fac. Poate bag un joc, poate citesc…voi vedea. Acum scriu acest articol și nu simt că ar trebuie să fac altceva.

În acest mod funcționează lucrurile atunci când cultivi spontaneitatea în viața ta. Multă lume îmi spune că s-a săturat să fie în control tot timpul și să nu se poată relaxa. Soluția e simplă: trece în agendă ”ora de spontaneitate”. Chiar și prânzul, dacă mergi la restaurant, îl poți transforma într-un proces de cultivare a spontaneității. Nu te gândi la ce mănânci și lasă-te surprins(ă) de meniul restaurantului.

Poți cultiva spontaneitatea în orice moment, orice ai face! Doar planifică să o faci!

Sper să-ți fie de folos cele scrise mai sus.

Vrei să primești pe email imediat ce public un articol nou? Abonează-te la newsletter-ul DanC.ro

Toate bune,

Dan

Photocredits